Telefonul pe care l-a dat Vladimir Putin chiar înainte să invadeze Ucraina. Cu cine s-a sfătuit

Andra Daoud 24.02.2022, 11:28
Telefonul pe care l-a dat Vladimir Putin chiar înainte să invadeze Ucraina. Cu cine s-a sfătuit

Vladimir Putin a atacat Ucraina noaptea trecută, după ce a autorizat o operațiune militară specială în regiunea Donbas. Înainte de a trece la acțiune, s-a sfătuit cu unul dintre aliații săi și l-ar fi informat pe acesta, în cadrul unei discuții telefonice, despre planul său. Cu cine a discutat președintele rus și la ce oră s-a desfășurat convorbirea.

Telefonul pe care l-a dat Vladimir Putin chiar înainte să invadeze Ucraina

Vladimir Putin a invadat Ucraina și a autorizat, în noaptea de miercuri spre joi, operațiunea militară din Donbas. Liderul de la Kremlin l-ar fi sunat joi dimineața pe unul dintre aliații săi, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Potrivit președinției belaruse, convorbirea dintre cei doi șefi de stat ar fi avut loc în zorii zilei:

„Către ora (locală) 5.00 (6.00, ora României), o conversaţie la telefon a avut loc între preşedinţii belarus şi rus. În cursul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe colegul său belarus cu privire la situaţia de la frontiera cu Ucraina şi din Donbas”, precizează preşedinţia belarusă. Administrația de la Kremlin nu a comunicat nimic în acest sens.

Putin atacă pe trei flancuri, folosind artilerie, atacuri aeriene și de pe mare. Imediat după ce liderul de la Kremlin a anunțat că desfășoară o operațiune militară specială, mai multe explozii s-au auzit în orașele Kiev, Harkov și Odesa. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” și să plece acasă.

Telefonul pe care l-a dat Vladimir Putin chiar înainte să invadeze Ucraina. Cu cine s-a sfătuit
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Liderii occidentali condamnă ofensiva Rusiei

La scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a introdus legea marțială în toate regiunile țării. Liderul ucrainean a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii și a gărzilor de frontieră. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi dimineață, în timp ce forțele ruse atacau Ucraina. Armata rusă a negat afirmațiile, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Până la ora 10.00 erau deja raportați șase morți la Odesa, în urma atacurilor cu drone efectuate de ruși asupra unor obiective strategice din oraș. Încă un deces a fost anunțat la Mariupol, iar 19 persoane ar fi date dispărute. Sunt primele informații despre existența unor victime, date de autoritățile ucrainene.

Între timp, liderii occidentali au cerut sancțiuni împotriva Rusiei și ajutor pentru teritoriile ucrainene invadate de Vladimir Putin. Miniștrii de Externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei au elaborat o declarație comună prin care condamnă „în cel mai puternic mod agresiunea deschisă pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei independente, pașnice și democratice”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, la rândul său, un set de sancțiuni financiare dure împotriva Rusiei, măsură prin care UE speră să blocheze finanțarea conflictului din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe