Taxa Covid-19 în restaurantele din România! Măsura fără precedent luată de patronii HoReCa

08 06. 2020, 19:34

Românul este inventiv, iar în domeniul HoReCa unii patroni de restaurante au găsit rapid o soluție care să anuleze costurile pentru implementarea măsurilor de distanțare din localuri. Aceștia au introdus o nouă taxă, numită sugestiv ”Taxa Covid”, care este trecută inclusiv pe bonul fiscal. Ce spun specialiștii despre legalitatea introducerii unei astfel de taxe, vedeți în cele ce urmează.

Patronii de restaurante au introdus taxa Covid

De curând a apărut în mediul online o fotografie cu un bon fiscal al unui restaurant ce are imprimată, sub costul produselor comandate, taxa Covid.

Ideea le-a venit patronilor de restaurante după ce stomatologii au implementat aceeași măsură. Administratorii localurilor susțin că toate cheltuielile cu implementarea noilor măsuri de distanțare sunt greu de suportat, iar din acest considerent au introdus noua taxă pătită de client.

“Am pus-o din cauza costurilor de distanțare socială ale restaurantului. Și pentru că toată lumea făcea așa. Și celelalte restaurante, și dentiștii”, a declarat reprezentantul terasei de unde a fost emis bonul pentru Economica.net.

Potrivit aceleiași surse, angajatul localului susține că între timp taxa a fost eliminată, iar respectivul bon fusese emis în prima parte a relaxării condițiilor.

Taxa Covid-19 în restaurantele din România! Măsura fără precedent luată de patronii HoReCa

Cât de legală este taxa Covid

Specialiștii consideră că, atâta timp cât taxa este percepută ca un cost suplimentar pe care localul i-l comunică încă de la început clientului, nu există niciun fel de problemă.

“Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu. Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, au declarat surse din Fisc, potrivit Economica.net.

Clinicile și cabinetele stomatologice funcționale în timplul stării de urgență au fost primele care au perceput această taxă. Măsurile restrictive luate de autorități i-au determinat pe medicii stomatologi să introducă costuri suplimentare pentru pacienți, iar sumele pe care aceștia le aveau de plătit erau cuprinse între 100-1000 de lei.