Taxa Auto 2019. Când va începe Guvernul României să restituie dobânzile

Daria Petrescu 03.11.2019, 16:24
Taxa Auto 2019. Când va începe Guvernul României să restituie dobânzile

Taxa Auto 2019. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat la începutul lunii septembrie că a dat înapoi, celor care au depus cereri de restituire, aproape toți banii încasați din fostele taxe auto. Persoanele cărora trebuie să li se restituie taxele auto au dreptul și la dobânzi de întârziere pentru sumele respective, care se aplică de la momentul perceperii taxelor și până la momentul restituirii lor.

Restituirea taxelor auto și dobânzile aferente a fost întârziată

„Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a restituit taxele auto tuturor contribuabililor români care au depus documentații complete. Astfel, începand din 2017 și până în prezent, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 milioane de cereri depuse și aprobate. Menționăm că ANAF are în atenție și cererile ale căror documentații sunt incomplete. Acestea vor fi soluționate pe măsură ce contribuabilii notificați vor transmite către Agenția Fiscală clarificările solicitate”, este explicat în anunțul Fiscului.

Potrivit procedurilor care reglementează restituirea taxelor auto, proprietarii au dreptul și la dobânzi de întârziere pentru sumele respective, care se aplică de la momentul perceperii taxelor și până la momentul restituirii lor. Cuantumul acestora, conform Codului de procedură fiscală, este de 0,02% din suma care trebuie restituită, pentru fiecare zi de întârziere, potrivit avocat.net.

Ce se întâmplă cu dobânzile din taxa auto

Dobânzile pot fi virate doar după restituirea integrală a sumelor principale, ceea ce înseamnă că la ele vor avea acces doar persoanele care au făcut cereri de restituire pentru taxele auto și cărora le-au fost, deja, rambursate sumele respective.

Pentru plata dobânzilor nu a fost necesară depunerea unei cereri specifice către Fisc, ci ele se calculează și se restituie din oficiu în conturile bancare unde contribuabilii au ales să le fie virate și taxele auto.

Toți cei care au plătit primesc banii înapoi

Restituirea taxelor auto și dobânzile aferente ar fi trebuit să să facă până în 30 iunie 2019, însă procesul s-a tot prelungit în funcție de cum au fost alocate fondurile pentru plata acestora.

Fiscul explica la finalul iunie că va continua demersurile de rambursare până se vor restitui toate sumele către toți contribuabilii. Trebuie știut faptul că toți contribuabilii vor primi integral dobânzile, indiferent de datoriile pe care le au la buget, însă nu s-a stabilit încă o dată când se va întâmpla asta.

Urmăriți Impact.ro și pe