Țările din Europa unde se duc cei mai mulți turiști. România e depășită și de Ungaria

Nicu Stan 21.02.2022, 08:05
Țările din Europa unde se duc cei mai mulți turiști. România e depășită și de Ungaria

Care sunt țările din Europa unde se duc cei mai mulți turiști. România este depășită și de Ungaria. Franța depășește Spania și revine pe primul loc în topul destinațiilor luate în calcul de turiștii europeni pentru prima jumătate din 2022, conform European Travel Commission (ETC).

Ce țările din Europa primesc cei mai mulți turiști. Unde se situează România

ETC estimează că sectorul călătoriilor va recupera din micșorarea provocată de răspândirea variantei coronavirusului, Omicron, în ultima parte a anului trecut.

Circa două treimi (61%) dintre cetățenii europeni și-au propus să călătorească în prima jumătate a acestui an, mulți dintre ei în alte state europene, arată un sondaj publicat de curând de ETC, asociația organizațiilor naționale de turism din Europa.

Spania a fost detronata de Franta in ceea ce priveste preferintele turistilor
Spania a fost detronata de Franta in ceea ce priveste preferintele turistilor

Franța, cea mai vizitată țară

Astfel, pe primul loc în topul preferințelor se situează Franța, urmată de Spania, care a pierdut o poziție de la ediția anterioară a sondajului, în luna septembrie.

Italia este cea de-a treia cea mai căutată destinație din Europa, iar topul 10 cele mai căutate țări din punct de vedere turistic este completat de Germania, Grecia, Croația, Portugalia, Turcia, Marea Britanie și Austria.

România, depășită și de Bulgaria

România se regăsește în jumătatea inferioară a clasamentului în funcție de intențiile de călătorie în prima jumătate a anului, pe același loc cu Polonia. România depășește Statele Baltice și Serbia în preferințele turiștilor, dar rămâne în urma statelor vecine Bulgaria și Ungaria.

De asemenea, ETC estimează că cererea totală de călătorii în Europa va reveni în 2022 la un nivel relativ apropiat de cel înregistrat înainte de pandemia de COVID-19, susținută de turismul intraeuropean și intern.

Se așteaptă creșterea numărului de tutiști

Conform asociației ETC, statele europene vor atrage cu 20% mai puțini turiști străini în 2022, comparat cu 2019. În plus, sosirile turiștilor străini au scăzut cu 62% anul trecut, în contextul în care apariția variantei omicron a COVID-19 a blocat redresarea industriei.

“Zeci de mii de zboruri comerciale din întreaga Europă au fost anulate în perioada Crăciunului, din cauza lipsei de personal. Deși nu la fel de grave ca atunci când pandemia s-a instalat inițial în 2020, pierderile companiilor aeriene s-au ridicat la 18,5 miliarde de euro în 2021, reprezentând o scădere uluitoare de 1,4-1,5 miliarde de pasageri raporat la 2019”, arată ETC.

Cea mai mare îngrijorare a turiștilor

Analiza ETC a fost realizată în decembrie și analizează răspunsurile a 6.000 de europeni care au călătorit mai mult de două zile în ultimii trei ani. Astfel, pe termen scurt și mediu, respondenții și-au exprimat dorința de a vedea un echilibru sănătos între măsurile de protecție anti-Covid și posibilitatea de a-și petrece călătoriile.

De asemenea, măsurile de carantină rămân o preocupare majoră pentru călătoriile în Europa (18%), urmate de creșterea numărului de cazuri de Covid-19 la destinație (15%), precum și de eventualele modificări ale restricțiilor de călătorie (14%).

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe