Tăriceanu, la mâna colegilor. De ce riscă liderul ALDE să fie urmărit penal

Alexandru Ioanid 03.06.2019, 15:33
Tăriceanu, la mâna colegilor. De ce riscă liderul ALDE să fie urmărit penal

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, așteaptă votul colegilor din Senat în privința cererii de încuviințare a începerii urmăririi penale pe numele său.

DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu încă din noiembrie 2018. Plenul Senatului a amânat, însă, în repetate rânduri, să supună la vot această solicitare.

Practic, senatorii au făcut scut în jurul liderului ALDE vreme de mai multe luni de zile, dar situația s-a schimbat după alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai.

Comisia Juridică a votat pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu, iar decizia finală aparține acum plenului Senatului. Votul e programat, luni, în jurul orei 16:00.

De ce vor procurorii începerea urmăririi penale pe numele lui Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de luare de mită, fapte ce ar fi fost comise pe vremea când era premier. Atunci, spun procurorii, ar fi primit foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

DNA arăta că „desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.

Dosarul a fost deschis în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cerea autorităților judiciare din Austria.

Opoziția avertizează că Tăriceanu ar putea fi salvat de colegii săi.

„E o procedură pe care noi dorim să fie continuată de Senat din luna noiembrie. (…) Astăzi (n.red. – luni) suntem în situaţia de a continua această procedură judiciară în Senat, mandatul pe care senatorii PNL îl au este acela de a vota pentru începerea urmăririi penale pentru a putea continua această procedură judiciară iniţiată de Parchet. Din nefericire, constat încă o dată că este o procedură care a fost întârziată şi amânată de cei din PSD, care au folosit această amânare ca o formă de şantaj asupra lui Călin Popescu-Tăriceanu şi nu am cum să nu mă întreb dacă de soarta votului de astăzi din plenul Senatului va depinde sau nu majoritatea parlamentară pe care PSD o are în continuare cu ALDE”

Raluca Turcan, PNL

Urmăriți Impact.ro și pe