Țara pe care Rusia a vrut să o invadeze înainte de Ucraina. Ce-l deranjase pe Vladimir Putin

Stan Filon 20.04.2022, 17:23
Țara pe care Rusia a vrut să o invadeze înainte de Ucraina. Ce-l deranjase pe Vladimir Putin

Acum s-a aflat de planurile pe care Vladimir Putin le-a avut înainte de a invada Ucraina. Liderul de la Kremlin este acuzat de ceva timp că ar dori să rămână în istorie ca fiind președintele rus care a refăcut fostul spațiu al URSS. În acest sens, Vladimir Putin se pare că dorea să înceapă chiar cu Belarus, țara sa aliată. Autoritățile ucrainene spun că președintele Rusiei a vrut să invadeze Belarus, înainte de a se decide să acționeze în Ucraina.

Țara pe care Rusia a vrut să o invadeze înainte de Ucraina

Vladimir Putin a avut în vedere să invadeze Belarus înainte de a-și trimite trupele în Ucraina. Se întâmpla în anul 2020, chiar după alegerile prezidențiale din Belarus, când au izbucnit adevărate revolte. Oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți de faptul că președintele Alexander Lukaşenko a câștigat președenția prin fraudă. Și Uniunea Europeană a spus același lucru. Ei bine, se pare că Vladimir Putin ar fi vrut atunci să-și trimită trupele în Belarus, sub pretextul suprimării protestelor, după cum susțin acum reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina.

„După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare”, susţine agenţia ucraineană.

Tara pe care Rusia a vrut sa o invadeze inainte de Ucraina
Tara pe care Rusia a vrut sa o invadeze inainte de Ucraina

Ce pretext dorea Rusia să prezinte

Oficialii ucraineni mai spun că ocuparea Belarusului ar fi fost planificată sub pretextul de a împiedica Rusia să fie atrasă „în regiunea continentală europeană într-un război regional sau pe scară largă cu ţările membre NATO din Occident”.

Alexander Lukaşenko a câştigat președenția țării cu puţin peste 80% din voturi, la alegerile prezidențiale din data de 9 august 2020. Rezultatul alegerilor a fost considerat la nivel internaţional ca fiind unul fraudulos ce a venit în urma unor alegeri trucate. Liderul Opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, a fost nevoită să fugă din țară pentru a rămâne în viață. Luni de zile, populația a ieșit în stradă, unde a cerut demisia lui Lukaşenko.

Președintele din Belarus a făcut în trecut și el declarații legate de o eventuală anexare a Belarusului de către Rusia, când a exclus această variantă.

„Nu suntem proşti în relaţia cu (preşedintele rus Vladimir) Putin încât să folosim vechile metode. Noi, spun eu, construim o asemenea unitate între două state independente încât oamenii vor învăţa de la noi”, declara el în oraşul rus Vladivostok din Extremul Orient rus

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...