Țara în care SUA va folosi baze aeriene. Americanii se apropie tot mai mult de Ucraina

Nicu Stan 12.01.2022, 19:08
Țara în care SUA va folosi baze aeriene. Americanii se apropie tot mai mult de Ucraina

S-a aflat care este țara în care SUA va folosi baze aeriene. Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu Statele Unite, prin care permite Americii să folosească două baze aeriene de pe teritoriul slovac. În contextul în care Slovacia este vecină cu Ucraina se poate spune că americanii vor să fie aproape de Ucraina în cazul izbucnirii unui conflict armat din partea Rusiei.

O țară dă voie SUA să-i folosească aeroporturile. Americanii vor să fie aproape de Ucraina

Guvernul Slovaciei a aprobat un tratat de apărare cu SUA în care stabilește cadrul pentru o potențială utilizare a bazelor sale aeriene de către partenerul său NATO, însă care nu conduce la nicio desfășurare concretă, au declarat miercuri mai mulți miniștrii slovaci, conform Reuters.

Guvernul slovac a anunțat că vor mai urma și alte tratate asemănătoare cu cele încheiate de alte 23 de state NATO, inclusiv cele de la flancul estic. Acum, noul tratat slovaco-american mai are nevoie de semnătura președintelui și ratificarea parlamentului.

Slovacia da voi americanilor s-i foloseasca aeroporturile
Slovacia da voi americanilor s-i foloseasca aeroporturile

Ce aeroporturi pot fi folosite de SUA

„Acesta este un semn important că guvernul acționează responsabil în politicile externe de securitate și de apărare”, a declarat ministrul de externe al Slovaciei, Ivan Korcok, într-o conferință de presă.

Astfel, potrivit acordului, Statele Unite ar putea folosi facilitățile de la două aeroporturi slovace la Sliac și Malacky, în timp ce orice alt plan concret ar putea face obiectul unor noi acorduri ulterioare. De asemenea, Slovacia ar putea primi 100 de milioane de dolari din fonduri americane.

Slovacia, graniță comună cu Ucraina în est

Slovacia își împarte granița de est cu Ucraina, țară aflată în centrul tensiunilor dintre NATO și Rusia în ultimii ani.

Mai exact, tensiunile au izbucnit în anul 2014, an când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, iar separatiștii susținuți de ruși au luptat de atunci cu trupele ucrainene în regiunea estică Donbas, într-un război în care au murit în jur de 15.000 de oameni.

Rusia a campat trupe la granița cu Ucraina

De asemenea, în ultimele luni, Rusia a adunat trupe în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce ar putea duce la o nouă invazie a Rusiei.

Planurile Slovaciei de a semna acordul cu SUA s-a lăsat cu critici din partea opoziției, care participase anterior la pregătirea acordului când era la guvernare. De asemenea, fostul prim-ministru Robert Fico a spus că partidul său, SMER, nu o va susține în parlament și cerut un referendum pe aceast subiect.

Urmăriți Impact.ro și pe