Țara din Europa unde oamenii nu au nume de familie. Trebuie să aleagă dintr-o listă aprobată de guvern

Iancu Andreea 14.11.2020, 14:21
Țara din Europa unde oamenii nu au nume de familie. Trebuie să aleagă dintr-o listă aprobată de guvern

Poate că pare complet ciudat ca o persoană să nu aibă și un nume de familie trecut în buletin, însă acest lucru este posibil. Într-o țară din Europa, oamenii nu au nume de familie. Totuși, există o metodă prin care aceștia se diferențiază între ei. Încă de la naștere, părinții trebuie să aleagă dintr-o listă aprobată de guvern.

Care este țara din Europa unde oamenii nu au nume de familie

Spre deosebire de majoritatea statelor, în care fiecare cetățean se identifică prin numele de familie și unul sau mai multe prenume, există o țară din Europa unde oamenii nu au nume de familie. Iar aceasta este Islanda. Bucurându-se de o cultură și un set de valori diferite de restul lumii, islandezii au și o metodă aparte de a stabili diferențele dintre indivizi. Astfel, aceștia nu folosesc numele de familie, ci o construcție care face referire la numele tatălui sau al mamei.

În ciuda faptului că Islanda împărtășește mai multe valori culturale cu alte țări nordice precum Norvegia, Suedia și Danemarca, doar islandezii au păstrat tradiția „numelui de mijloc”. Așadar, numele unui cetățean din Islanda va fi format prin alăturarea unui sufix precum -son (fiu) sau -dóttir (fiică). Un exemplu ar putea fi chiar artista islandeză Björk. Numele tatălui său este Guðmundur, deci numele complet al lui Björk Guðmundsdóttir.

Modul în care aleg islandezii numele bebelușilor este inedit foto - Pexels
Modul în care aleg islandezii numele bebelușilor este inedit
foto – Pexels

Ce se întâmplă la naștere și la căsătorie

Urmărind aceeași regulă, nici femeile care să căsătoresc nu își schimbă numele în urma alianței. Iar acest lucru este cât se poate de logic, având în vedere că nu se poate să fii fiul sau fiica altcuiva decât propriilor părinți. De asemenea, în general, islandezii au un singur nume, însă pentru a nu se face confuzii, ei folosesc un „nume de mijloc”. Astfel, cântăreața mai sus menționată este numită doar Björk. Același lucru este valabil inclusiv pentru președintele țării. Islandezii se adresează președintelui cu apelativul Guðni.

Pe de altă parte, numele imigranților sunt o excepție de la regulă. De asemenea, situația este una diferită și în cazul nașterilor. Bebelușii vor primi un nume ales de părinții lor, însă nu în mod normal, în funcție de propriile preferințe. Proaspeții părinți trebuie să aleagă numele copilului consultând o listă emisă de guvernul țării. Acest lucru poate fi într-un fel util pentru noii părinți, care nu trebuie să își mai bată capul să își scrie propria listă de nume pentru bebeluș. Pentru restul țărilor europene, procedura poate părea însă bizară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...