Țara din Europa în care s-a dat liber la corupție. Parlamentarii nu mai sunt obligați să își facă publice averile

Beatrice Dumitru 25.01.2023, 20:55
Țara din Europa în care s-a dat liber la corupție. Parlamentarii nu mai sunt obligați să își facă publice averile

O țară din Europa a dat o lege prin care parlamentarii nu mai trebuie să-și facă publice veniturile. Noua reglementare, care îngreunează combaterea corupţiei, va intra în vigoare la 1 martie, iar pe viitor se vor publica doar date statistice anonimizate.

Țara în care parlamentarii nu mai trebuie să-şi facă publice veniturile

O țară din Europa a dat liber la corupție și parlamentarii nu mai trebuie să-şi facă publice veniturile și în loc de declaraţiile fiscale ale demnitarilor, pe viitor se vor publica doar date statistice anonimizate, notează Agerpres.

Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei) a adoptat miercuri un amendament conform căruia deputaţii nu mai trebuie să îşi facă publice veniturile şi averile. Textul mai trebuie aprobat şi de Consiliul Federaţiei Ruse (camera superioară), însă este vorba doar de o simplă formalitate.

Țara din Europa în care s-a dat liber la corupție. Parlamentarii nu mai sunt obligați să își facă publice averile
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Îmbogățirea ilicită a parlamentarilor, miniștrilor și oficialilor ruși de rang înalt se află de ani de zile în vizorul organizației opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de doi ani. Acesta acuza corupţia încurajată de regimul preşedintelui Vladimir Putin, iar anchetele efectuate de organizația sa se bazau în special pe declaraţiile fiscale pentru a evidenţia diferenţa între veniturile oficiale şi nivelul de trai al celor vizaţi.

Cel mai vechi ONG rusesc pentru drepturile omului, dizolvat

Tot în aceeași zi, un tribunal rus a dispus dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG pentru drepturile omului din Rusia, în mijlocul unei represiuni împotriva criticilor în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina. Tribunalul din Moscova „a îndeplinit cererea (…) Ministerului Justiției din Rusia” dispunând dizolvarea acestui ONG și retragerea lui din registrul oficial al persoanelor juridice, a precizat instanța într-un comunicat de presă, preluat de Le Figaro.

La sfârșitul lunii decembrie, Departamentul din Moscova al Ministerului Justiției a depus o cerere de ,,dizolvare a Grupului Helsinki din Moscova și de interzicere a activităților sale pe teritoriul rus”. ONG-ul a fost acuzat că desfășoară activități în afara regiunii Moscovei, încălcând statutul său regional, inclusiv trimiterea de observatori la procese sau a membrilor săi la evenimente din alte regiuni ale țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...