Țara care cumpără arme de 1 miliard de dolari. Tensiuni în această parte a lumii

Ana Anitoiu 05.09.2022, 11:14
Țara care cumpără arme de 1 miliard de dolari. Tensiuni în această parte a lumii

O țară cumpără arme în valoare de peste un miliard de dolari, în contextul în care există tensiuni puternice în această parte a lumii. Administraţia Biden a notificat Congresul Statelor Unite ale Americii, vineri, cu privire la tranzacție.

Ce țară cumpără arme de un miliard de dolari

Statele Unite ale Americii vor vinde arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Printre acestea se numără 60 de rachete anti-navă Harpoon, 100 de rachete aer-aer Sidewinder, precum și echipamente şi sprijin pentru un program de radare de supraveghere.

Țara care le va cumpăra este Taiwanul, în contextul în care tensiunile cu China se intensifică tot mai mult. La rândul lor, Statele Unite ale Americii măresc eforturile de consolidare a apărării, aflându-se sub o presiune militară tot mai mare din partea Chinei.

Acesta este primul pachet de armament american de când armata Chinei a crescut considerabil presiunile asupra Taiwanului, în urma unei vizite efectuate pe insulă, luna trecută, de președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi.

China a lansat rachete deasupra Taiwanului, în apele de la est de insulă, inclusiv unele ce au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei. Principalul oficial al Casei Albe pentru China şi Taiwan, Laura Rosenberger, a declarat că administrația Biden pregătea de ceva timp acest pachet de arme, deoarece se aștepta ca Beijingul să crească presiunea asupra Taipeiului.

Tara care cumpara arme de 1 miliard de dolari. Tensiuni in aceasta parte a lumii
Racheta Harpoon

Apel către războinici civili și trăgători de elită din popor

Unul dintre cei mai bogați oameni din Taiwan, omul de afaceri Robert Tsao, a promis recent că va finanța cu peste 32 milioane de dolari americani o forță de apărare pentru țara lui, formată din „războinici civili” și trăgători de elită „din popor”.

Mai exact, Robert Tsao, fondator al United Microelectronics Corp (UMC), un important producător de microcipuri, vrea să finanțeze o armată formată din 3,3 milioane de „războinici civili” şi lunetişti care să protejeze Taiwanul de o invazie a Chinei.

Robert Tsao va colabora cu organizaţia de apărare civilă a Taiwanului, Academia Kuma. Din totalul fondurilor, 60% ar fi alocate pentru construirea unei armate de „războinici”, iar 40% pentru a instrui alte 300.000 de persoane să tragă.

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat, joi, doborârea unei drone chineze de către soldații săi, în apropierea insulelor Kinmen din Taiwan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...