Țara care a inventat castraveții murați. Nu te gândeai la asta, nu este din Europa

Iancu Andreea, Ana Ionescu 16.12.2021, 08:47
Țara care a inventat castraveții murați. Nu te gândeai la asta, nu este din Europa

Descoperirea unei metode de conservare a fructelor și legumelor a reprezentat o preocupare a oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Iar acest lucru s-a remarcat în special în preajma sezonului rece, atunci când alimentele proaspete nu sunt disponibile. Murăturile au o istorie neașteptat de îndepărtată, însă puțini cunosc cine a inventat castraveții murați și care este țara în care au apărut prima oară. În ciuda așteptărilor, aceștia nu provin de pe continentul european.

Țara în care au fost inventați castraveții murați

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de conservarea fructelor și legumelor pentru o perioadă mai îndelungată. Iar acest fapt s-a datorat sezonului rece, când mâncarea reprezenta o problemă. Pentru că natura nu mai oferea fructe și legume proaspete, oamenii au descoperit o metodă de a le conserva, prin murare. Unele dintre cele mai apreciate murături sunt castraveții murați, care au fost inventați în urmă cu mult timp și, în mod neașteptat, într-o țară din afara Europei.

Conform istoricilor, conservarea alimentelor folosind oțetul sau saramura a fost descoperită încă din urmă cu 5.000 de ani. Chiar dacă este dificil de stabilit o dată exactă de la care oamenii au început să folosească aceste procese de conservare, se crede că murăturile au apărut încă din anul 2400 î. Hr., din timpul mesopotamienilor. Deși pare incredibil, castraveții murați au fost menționați chiar și în Biblie, motiv pentru care istoricii cred că aceștia datează din urmă cu 3000 de ani. Arheologii sunt de părere că primii castraveți murați au apărut pe Valea Tigrului, în India.

Care este țara în care s-au inventat castraveții murați
Murăturile, un aliment cu o istorie neașteptată

Scurtă istorie a murăturilor

Inclusiv personalități importante ale acelor vremuri au inclus în meniu murăturile. Acestea se regăseau printre preferințele reginei Cleopatra a Egiptului, care considera că acestea îi păstrau sănătatea și frumusețea. De asemenea, Iuliu Caesar era un mare consumator de murături și, pentru că susținea că îi oferă un plus de forță, a ordonat soldaților să mănânce fructe și legume murate.

În zona de vest a Europei, mărarul, una dintre plantele esențiale pentru murături, a fost adus în anii 900. Legumele și fructele conservate prin murare au devenit treptat alimente comune, servite în Anglia, de exemplu, în loc de gustare. De asemenea, la murături se apela și în cazul călătoriilor lungi, atunci când meniul sănătos era greu de organizat.

Castraveții murați și Cristofor Columb. Cine a descoperit rețeta de murături a zilelor noastre

Dincolo de descoperirea Lumii Noi, Cristofor Columb a fost cel care a adus castraveții murați pe noul teritoriu descoperit. De asemenea, în secolul al XVI-lea, murăturile au devenit o delicatesă. Rețeta pentru conserve a fost îmbunătățită mai târziu, când în 1809, Nicholas Appert a descoperit o modalitate de a elimina aerul din borcane și a le fierbe pentru ca alimentele să reziste mai mult timp.

Ulterior, celebrul Louis Pasteur (1822-1895) a explicat care este motivul pentru care folosirea unui recipient din sticlă, închis ermetic, va împiedica pătrunderea micro-organismelor. De asemenea, el a fost cel care a descoperit că fierberea elimină orice microb aflat în interiorul murăturilor, potrivit historia.ro.

Devenite tot mai celebre, murăturile au ajuns inclusiv pe masa soldaților din Al Doilea Război Mondial (1939-1945), când Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis ca 40% dintre fructele și legumele murate să fie servite pe front. Astăzi, murăturile fac parte din meniul oricui, devenind un produs alimentar obișnuit. Borcanele cu legume și fructe murate se găsesc în magazine, iar în România mult gospodine se ocupă de conservele pentru iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...