Taiwanul, la un pas de conflict. Reacție fermă la amenințările Chinei

Mihnea Tălău 02.08.2022, 09:16
Taiwanul, la un pas de conflict. Reacție fermă la amenințările Chinei

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat marți că are o înțelegere deplină a activităților militare din apropierea Taiwanului și că va trimite forțe în mod corespunzător ca reacție la „amenințările inamicului”, în contextul creșterii tensiunilor cu China.

Probabila vizită a lui Pelosi în Taiwan, tulbură apele

Într-o declarație, ministerul a afirmat că are „determinarea, capacitatea și încrederea” de a asigura securitatea națională a Taiwanului, adăugând că a făcut diverse planuri nespecificate pentru o situație de urgență, scrie Reuters.

În cursul zilei de marți, mai multe avioane de război chineze au zburat în apropierea liniei mediane a sensibilei strâmtori a Taiwanului, a declarat pentru Reuters o sursă informată în acest sens, în timp ce tensiunile au crescut în urma informațiilor potrivit cărora președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, urma să viziteze Taiwanul în cursul zilei.

Premierul taiwanez a reiterat marți că Taiwanul „salută călduros” oaspeții străini, înainte de o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insula autoguvernată pe care China o revendică ca fiind a sa.

Nancy Pelosi a început un turneu în Asia. China crede că nu va vizita Taiwanul
Nancy Pelosi a început un turneu în Asia

Mișcări armate în zonă

Drept urmare, mai multe nave de război chineze au rămas în apropierea liniei de demarcație neoficiale începând de luni, iar Taiwanul a trimis avioane pentru a monitoriza situația.

Atât navele de război cât și aeronavele chinezești au „apăsat” linia mediană marți dimineață, o mișcare neobișnuită pe care persoana a descris-o ca fiind „foarte provocatoare”. Avioanele niciuneia dintre părți nu trec în mod normal linia mediană.

În ultima perioadă, avioanele chineze au efectuat în mod repetat mișcări tactice de „atingere” scurtă a liniei mediane și de întoarcere în cerc de cealaltă parte a strâmtorii marți dimineață, în timp ce avioanele taiwaneze erau în așteptare în apropiere.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu și a intensificat presiunile militare și politice pentru a încerca să forțeze insula să accepte guvernarea chineză.

Taiwanul respinge pretențiile Chinei și promite să se apere.

Mai mult, Taiwanul își pregătește adăposturile antiaeriene în contextul în care tensiunile crescânde cu China și invazia Rusiei în Ucraina ridică noi temeri cu privire la posibilitatea unui atac chinezesc asupra insulei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...