Surpriza zilei. Talibanii au cerut Rusiei și Ucrainei să „rezolve criza prin mijloace pașnice”

Mihnea Tălău 25.02.2022, 15:52
Surpriza zilei. Talibanii au cerut Rusiei și Ucrainei să „rezolve criza prin mijloace pașnice”

Talibanii au cerut Rusiei și Ucrainei să „rezolve criza prin mijloace pașnice”, la câteva luni după ce au masacrat oameni nevinovați în timp ce au preluat controlul asupra Afganistanului.

Talibanii îngrijorati „de posibilitatea reală a unor victime civile”

Într-o declarație postată pe contul oficial de Twitter al talibanilor, care acum poartă numele de Emiratul Islamic al Afganistanului, gruparea militantă s-a declarat îngrijorată „de posibilitatea reală a unor victime civile”, scrie dailymail.co.uk.

Sub sigiliul Ministerului Afacerilor Externe al emiratului – care seamănă foarte mult cu sigiliile folosite de departamentele guvernamentale americane – talibanii au cerut să aibă loc un dialog între Rusia și Ucraina și să îi protejeze pe afganii din Ucraina.

Talibanii, în calitate de Emirat Islamic al Afganistanului, nu au fost încă recunoscuți de nicio țară ca fiind noul guvern al Afganistanului de la preluarea brutală a puterii în august.

Ministerul său de externe a postat vineri dimineață „Declarația privind criza din Ucraina”, care a fost distribuită pe Twitter de către personalități talibane importante.

„Emiratul Islamic al Afganistanului monitorizează îndeaproape situația din Ucraina și își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea reală a unor victime civile. Emiratul islamic face apel la reținere din partea ambelor părți. Toate părțile trebuie să se abțină de la a lua poziții care ar putea intensifica violența”, se arată în declarație.

focuri armă kabul

370 de afgani au fugit anul trecut din țara lor de origine în Ucraina

Potrivit estimărilor, peste 1.000 de civili au fost uciși și peste 2.000 au fost răniți atunci când talibanii și-au lansat ofensiva pentru a cuceri Afganistanul anul trecut.

Alte 1.500 de membri ai forțelor afgane au fost uciși, în timp ce guvernul afgan, în prezent dispărut, a afirmat că a ucis aproape 10.000 de militanți talibani.

Cifrele ONU sugerează, de asemenea, că până la 244.000 de civili au fost strămutați.

Declarația a continuat: „Emiratul Islamic al Afganistanului, în conformitate cu politica sa externă de neutralitate, face apel la ambele părți ale conflictului să rezolve criza prin dialog și mijloace pașnice. Emiratul islamic face, de asemenea, apel la părțile implicate în conflict să acorde atenție protejării vieților studenților afgani și a migranților din Ucraina”.

Conform presei international, 370 de afgani au fugit anul trecut din țara lor de origine în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...