Surpriză la defilarea de 1 decembrie. Românii au parte de o premieră pentru paradele de Ziua Națională

Ionuț Vieru 27.11.2022, 15:30
Surpriză la defilarea de 1 decembrie. Românii au parte de o premieră pentru paradele de Ziua Națională

Pregătirile pentru parada de 1 decembrie au început, iar românii vor avea parte de o premieră anul acesta. Totul trebuie să fie perfect, iar militarii se pregătesc de câteva zile. Peste 1.500 de militari vor defila pe sub Arcul de Triumf.

Premieră la parada de 1 decembrie de anul acesta

În cursul zile de astăzi au avut loc repetiții pentru para de 1 decembrie. Polițiști, militari, jandarmi și pompieri au trecut pe sub Arcul de Triumf din București, acolo unde va avea loc parada.

Peste 1.500 de militari români vor participa la paradă, printre care și membrii grupului de luptă NATO și cei ai diviziei 101 aeropurtată. Ca în fiecare an, la eveniment vor fi prezente și avioanele de luptă și de transport ale Forțelor Aeriene Române.

La parada din anul acesta vor participa și 150 de militari străini. Premiera de anul acesta sunt două blocuri de defilare formate din militare din Grupul de Luptă NATO de la Cincu și luptătorii din Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, dislocați la Mihail Kogălniceanu.

Tot în premieră vor fi agrenate și avioanele celor patru forțe aliate prezențe în țara noastră. Aparatele militare de zbor vor survola Piața Arcului de Triumf în trei reprize.

„Este o onoare și pentru ei. Ne instruim împreună dar în moment de sărbătoare suntem la fel, împreună”, a declarat General Maior Cristian Dan, Locțiitorul Comandantului Paradei.

Parada de 1 decembrie la București
Parada de 1 decembrie la București

Ce eveniment marchează ziua de 1 decembrie

În fiecare an, pe data de 1 decembrie este sărbătorită Ziua Națională a României, dată stabilită prin lege. Evenimentul marchează cel mai important moment din istoria noastră. Vorbim despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din anul 1918, atunci când a fost votată unirea Transilvaniei cu Regatul Român.

,,Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”, a citat atunci rezoluție Unirii politicianul Vasile Godiș.

Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilește că ziua de 1 decembrie este o sărbătoare publică și zi liberă pentru români.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe