Surpriza dureroasă pe care ar putea să o aibă românii la iarnă. Cei cu centrale de apartament vor fi cei mai loviți

Ana Anitoiu 05.09.2021, 08:00
Surpriza dureroasă pe care ar putea să o aibă românii la iarnă. Cei cu centrale de apartament vor fi cei mai loviți

Românii ar putea avea parte de o surpriză dureroasă la iarnă, iar cei care au centrale de apartament ar urma să fie cei mai loviți. O schimbare drastică va fi simțită, de altfel, în toată Europa, dar și în Asia.

Ce surpriză vor avea românii la iarnă

După ce mulți români au primit facturi colosale la curentul electric, iarna ar putea veni cu o altă veste proastă în țară. Prețul gazelor naturale înregistrează o creștere istorică, ceea ce s-ar putea reflecta în cheltuielile de consum.

Prețurile la gaz ar putea deveni inaccesibile la nivel general. În consecință, ar putea fi limitate cheltuielile de consum ale gospodăriilor și ar putea fi afectate salariile prin inflație.

Guvernatorii băncilor centrale ar putea fi nevoiți să ia unele decizii dificile de politică monetară. Mai mult, industrii întregi ar putea avea de suferit, iar relansarea economică după pandemia de coronavirus ar urma să fie afectată.

Surpriza dureroasa pe care ar putea sa o aiba romanii la iarna. Cei cu centrale de apartament vor fi cei mai loviti
Bancnote numarate de o persoana

Ce decizie a luat Rusia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei

Rusia a început să limiteze exporturile de gaze prin conducte, pe fondul unei cereri mai mari pe piaţa internă, a perturbărilor de producţie, precum și a unui acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina.

„Am fost în urmă cu umplerea depozitelor pe tot parcursul verii. Traiectoria preţurilor va depinde de cât de frig va fi la iarnă”, a spus Alfred Stern, noul director general de la grupul austriac OMV AG.

Gazele naturale au devenit mai scumpe decât petrolul în Europa

Gazele naturale au ajuns la un preț ce-l depășește pe al petrolului în Europa. Asia va fi afectată la rândul ei, dar nu pentru că reducerea livrărilor Rusiei i-ar viza în mod direct consumatorii, ci pentru că aceștia trebuie să concureze cu europenii în vederea livrărilor de gaze naturale lichefiate prin intermediul navelor.

Consecințele economice ale scumpirii gazelor naturale au început să se vadă. De exemplu, cel mai mare producător de zahăr din Franța, Tereos SCA, a transmis că această creștere a prețurilor afectează semnificativ costurile de producție. Au avut de suferit și fabricile de ceramică din China, cel mai mare importator mondial de gaze naturale.

Consecințe ale scumpirii gazelor naturale în domeniile politic şi macroeconomic

Dincolo de industriile grele din Europa și Asia, scumpirea gazelor ar putea avea consecințe și în domeniile politic şi macroeconomic. Mulți oameni ar putea încerca să mărească salariile sau prețurile la produsele pe care le vând, astfel că presiunile inflaționiste s-ar agrava.

„Probabilitatea ca producătorii să treacă costurile pe seama consumatorilor este foarte ridicată, astfel că inflaţia ar putea să nu fie atât de trecătoare”, a spus Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV.

„În multe economii emergente, chiar şi cea mai mică creştere a preţului de vânzare cu amănuntul la carburanţi sau energie poate conduce la dificultăţi economice şi tulburări în rândul opiniei publice”, au avertizat și analiştii de la Eurasia Group, într-un raport elaborat la sfârșitul lunii august.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...