Supraacciza la carburanți a fost eliminată. Cât ar putea să plătească șoferii, din ianuarie 2020, pentru un plin de benzină sau motorină

Diana Radu 04.12.2019, 14:12
Supraacciza la carburanți a fost eliminată. Cât ar putea să plătească șoferii, din ianuarie 2020, pentru un plin de benzină sau motorină

Eliminarea supraaccizei la carburanți a votată astăzi de Camera Deputaților cu 280 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri, ceea ce înseamnă că proiectul de lege inițiat de PNL va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

„PNL și-a respectat promisiunea iar astăzi românii au câștigat. Le mulțumesc celor peste 20.000 de inițiatori ai acestui proiect, pentru că am adunat peste 20.000 de semnături pentru susținerea proiectului. Din ianuarie românii vor avea benzină și motorină mai ieftină la pompă”, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartău, după vot.

Cât ar putea să plătească șoferii, din ianuarie 2020, pentru un plin de benzină sau motorină

Lia Olguța Vasilescu i-a avertizat pe liberali în timul ședinței din Camera Deputaților, că prețurile la la benzină sau motorină nu vor scădea după eliminarea taxei, în schimb dispariția taxei va aduce o gaură de trei miliarde de lei la buget. Însă, Robert Sighiartău, deputat PNL, nu este de acord cu Olguța, acesta spune că supraacciza la carburanţi a afectat economia românească, a generat inflaţie şi banii nu s-au dus în infrastructură”. 

Cât va costa un plin de benzină sau de motorină după eliminarea supraaccizei la carburanți. Sursa foto: ProTV
Cât va costa un plin de benzină sau de motorină după eliminarea supraaccizei la carburanți. Sursa foto: ProTV

În plus, Robert Sighiartău a estimat că la 50 de litri de combustibil, șoferii vor economisi aproximativ 30 de lei .”Impactul clar al acestei măsuri este o scădere cu 0,38 de lei a prețului unui litru de combustibil. Am făcut o serie de calcule, iar pentru un cetățean asta înseamnă așa: la un plin de motorină va plăti cu 25 de lei mai puțin. Impactul s-ar putea să fie mai mare, dar asta vom vedea după 1 ianuarie 2020”, a declarat Robert Sighiartău.

Supracciza a fost introdusă de guvernul Ponta în 2017, iar banii strânși astfel, trebuie să ajungă într-un fond special, destinat construirii de autostrăzi.

„Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanți și de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

  • Diminuarea accizei la carburanți, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;
  • Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară, care ține de o decizie discreționară a Guvernului”, se arată expunerea de motive a actului normativ.
Urmăriți Impact.ro și pe