Supărare mare la Dăbuleni. Fermierii sunt nevoiți să-și abandoneze recoltele de pepeni sau să vândă cu 20 de bani/kilogram

Alexandrina Toader 02.09.2021, 17:35

Cultivatorii de pepeni de la Dăbuleni au început să-și abandoneze recoltele în camp. Din cauza producției mari în România, dar și a importurilor masive din Turcia și Grecia, prețul a ajuns chiar și la 20 de bani kilogramul la producător. Ca să nu aibă pierderi mai mari, fermierii preferă să nu le mai culeagă.

Fermierii din Dăbuleni, nevoiți să-și abandoneze recoltele de pepeni

La începutul acestei veri, producătorii de pepeni își frecau mâinile de bucurie că vor da lovitura. Producția de lubenițe a fost mai bună ca oricând, iar cei care au scos primii pepeni pe piață au avut profituri mulțumitoare. Numai că cei care au început să scoată recoltele în luna august s-au lovit de o altă problemă: supraproducția.

Oferta a fost atât de mare încât, ca să își vândă marfa, producătorii au scăzut treptat prețul. Așa s-a ajuns acum ca un kilogram de pepeni să se vândă la piața din Dăbuleni în medie cu 20-30 de bani kilogramul.

Nu te alegi cu nimic, foarte prost. Mai am cred că 50 de tone pe câmp, neculese. Le lasăm acolo, o să bag să curăț terenul. Să le mănânce păsările. Au mai fost ani, dar nu ca ăsta, a declarat Paul Stoian, cultivator de pepeni.

Fermierii din Dabuleni
Fermierii din Dabuleni

Producătorii spun că vânzările merg foarte prost în piețele din toată țara.

Merge foarte rău vânzarea în țară, mai ales la pepeni verzi și în general, fructele și legumele de primăvară. Mai avem cam 50-70-100 de tone pe teren, neculese, ne-nimic. Practic, bani investiți și pierduți, a spus un alt fermier.

Cultivatorii se plâng că deși ei vând pepenii pe mai nimic, în piețe, prețul ajunge la doi lei pe kilogram.

Mai am 4 tone, că e a doua cultură, inițial am pus cartofi timpurii și i-am dat. Acum, nu știu de ce nu se mai caută pepene, că 20-30 de bani kilul. Nu se mai caută, ori fac importuri din străinătate. Oricum noi dăm ieftin, în piețe e tot scumpă lubenița, a mai spus un cultivator.

La fiecare hectar, anul acesta, pierderea, spun fermierii, este de 12 mii de lei. În total, în județul Dolj în acest sezon au fost cultivate cu pepeni aproape 3.500 de hectare.

Urmăriți Impact.ro și pe