“Sunt de acord cu obligativitatea purtării măștii în spații deschise”. Motivul invocat de medicul Alexandru Rafila

Madlen Moraru 28.07.2020, 11:57
“Sunt de acord cu obligativitatea purtării măștii în spații deschise”. Motivul invocat de medicul Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a făcut un anunț cât se poate de important pentru români. Cetățenii ar putea avea obligativitatea purtării măștii în spații deschise din pricina numărului alarmant de noi cazuri de coronavirus (COVID-19), întregistrate recent.

Anunț de la medicul Alexandru Rafila:”Sunt de acord cu obligativitatea purtării măștii în spații deschise”

Medicul Alexandru Rafila este de acord cu purtarea măștilor de protecție contra noului virus și în spațiile deschise. Până acum românii erau obligați să poarte o astfel de mască în spațiile închise, precum magazine sau mijloace de transport în comun. Situația ar putea însă deveni din nou dramatică. Numărul de noi cazuri a fost de peste o mie de îmbolnăviri, cu o zi în urmă, după cum au transmis autoritățile. Ultimele statistici înregistrate în plină pandemie nu sunt optimiste.

Sunt de acord cu obligativitatea purtării măștii în spații deschise. Motivul invocat de medicul Alexandru Rafila
Medicul Rafila este de acord cu introducerea unei reguli de purtare obligatorie a măștii de protecție în spațiile deschise, de către cetățeni

Veștile sumbre de la început de săptămână i-au pus pe specialiști pe gânduri. De aceea ar putea fi aplicată o măsură suplimentară care îi vizează pe cetățeni în mod direct. Masca de protecție ar putea fi obligatorie și în spațiile deschise, precum parcuri, terase. Fie în locurile care își desfășurau activitatea liber, precum zonele de plajă cu șezlonguri de pe litoral.

Motivul invocat de epidemiolog

“Sunt de acord cu obligativitatea purtării măștii în spații deschise, acolo unde distanțarea fizică nu este posibilă – în zonele și intervalele de timp indentificate de autoritățile locale. (…) Ea (n.r.: masca de protecție) se aplică în foarte foarte multe țări, de exemplu, în Spania se poartă și unde nu e aglomerație.

De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm mască în spații deschise decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică. Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate. Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seară încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol. Dar probabil că la ora 14:00, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii. Atunci lucrurile se pot adapta, dar implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc. Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale păreri divergente, atunci se ajunge din nou la acea senzație de neîncredere și de ineficientă a măsurilor.”, a susținut Alexandru Rafila, potrivit gândul.ro.