Suferința care l-a marcat pe medicul Mencinicopschi în cei doi ani petrecuți în spatele gratiilor. De ce a refuzat grațierea

Beatrice Dumitru 19.10.2022, 18:37
Suferința care l-a marcat pe medicul Mencinicopschi în cei doi ani petrecuți în spatele gratiilor. De ce a refuzat grațierea

Medicul Gheorghe Mencinicopschi a încetat din viață la vârsta de 73 de ani. Acesta a vorbit despre suferința trăită în perioada petrecută în închisoare, dar și despre motivul pentru care nu  acceptat grațierera, după ce a fost condamnat în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

De ce nu a cerut Gheorghe Mencinicopschi grațierea

Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost condamnat la opt ani de închisoare pe 8 august 2014 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals în înscrisuri sub semnătura privată și a fost eliberat condiționat după 780 de zile.

În cei doi ani de detenție, familia medicului a cerut eliberarea acestuia din închisoare, pe motiv că se confrunta cu probleme grave de sănătate. Însă Gheorghe Mencinicopschi mărturisea la câteva luni după eliberare că nu a fost de acord cu cererea de grațiere, deși a fost marcat de perioada petrecuta după gratii.

Suferința care l-a marcat pe medicul Mencinicopschi în cei doi ani petrecuți în spatele gratiilor. De ce a refuzat grațierea
Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani.

Este o lume a durerii și poate a multor nedreptăți. Este un mediu stresant. Și aș îndrăzni să spun că nu numai pentru deținuți, dar și pentru lucrători. Este un stres formidabil. Eu nu am fost de acord cu cererea de grațiere. Familia a insistat. Nu pot să fiu ipocrit, nu pot să spun că aș fi vrut să rămân acolo, în acel mediu, dar am avut un fler, să nu trăiesc o dezamăgire. Dacă aș fi avut așteptări mari, e posibil să mă fi distrus. Și atunci am preferat să îl las pe Dumnezeu să judece și să acționeze. Prin mâna unor oameni. Nu am avut zile de permisie, pentru că nu am vrut. Nu am vrut să merg acasă, pentru că ruperea din nou de familie ar fi fost dureroasă. Nu am insistat pentru acest drept„, mărturisea Gheorghe Mencinicopschi la emisiunea ”Sinteza zilei” de la Antena 3, în ianuarie 2017.

De ce ar fi murit Gheorghe Mencinicopschi

Judecătorii și-au motivat decizia în cazul condamnării lui Gheorghe Mencinicopschi că acesta a urmarit „cu orice preț” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, SC Grivco SA. În cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, judecătorii decizând și confiscarea mai multor imobile apaținând inculpaților.

Gheorghe Mencinicopschi a murit pe 19 octombrie, într-un spital din capitală unde era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...