SUA, tărâmul făgăduinței pentru migranți. Trecerile ilegale ale frontierei americane au atins niveluri record

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 12:22
SUA, tărâmul făgăduinței pentru migranți. Trecerile ilegale ale frontierei americane au atins niveluri record

Un număr tot mai mare de migranți din Cuba, Venezuela și Nicaragua, precum și din Rusia și Ucraina, caută să intre în SUA. Peste 239.000 de încercări de trecere a frontierei au fost înregistrate la granița dintre SUA și Mexic în luna mai, stabilind un nou record pentru trecerile ilegale. Numărul depășește recordul anterior stabilit în martie 2020, când 220.000 de persoane au încercat să intre fraudulos în America.

Frontiera SUA cu Mexic, luată cu asalt de imigranți

Cifra reprezintă o creștere cu 2% față de aprilie, o creștere atribuită unui aflux de migranți din Cuba, Venezuela, Nicaragua, precum și din Rusia și Ucraina din cauza războiului. În acest context, autoritățile Poliției de Frontieră au arestat 177.000 de persoane la graniță, cu 15% mai mult decât în aprilie. Peste 60.000 dintre acestea nu se aflau la prima încercare a trece granița ilegal.

Guvernul a atribuit creșterea Titlului 42 din Codul SUA, o politică controversată de imigrație introdusă sub administrația Trump, care permite oficialilor americani de frontieră să deporteze anumiți migranți fără audieri în instanță. Prevederea a fost introdusă la începutul pandemiei de coronavirus pe motiv că fluxurile de imigranți reprezentau o problemă de sănătate publică.

SUA, tărâmul făgăduinței pentru migranți. Trecerile ilegale ale frontierei americane au atins niveluri record
Numărul migranților a ajuns niveluri record la granița SUA. Sursa foto: Facebook / CBP

Numărul mare de expulzări în timpul pandemiei a contribuit la un număr mai mare decât de obicei de migranți care au încercat de mai multe ori să treacă frontiera”, a precizat într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal și Protecția Frontierei (CBP), din SUA, citat de El Pais.

Ruși și ucraineni încearcă să intre în SUA

Adminsitrația Joe Biden a încercat să pună capăt Titlului 42, dar planul a fost blocat de un tribunal american. Încercarea de ridicare a acestei politici a fost întâmpinată cu critici din partea Partidului Republican, precum și a unor democrați.

Restricțiile actuale la granița SUA nu s-au schimbat: adulții singuri și familiile întâlnite la frontiera de sud-vest vor continua să fie expulzați”, a declarat comisarul CBP Chris Magnus..

Încercările copiilor neînsoțiți de a trece frontiera terestră de sud-vest au crescut cu 21%, cu 14.699 de întâlniri în mai, comparativ cu 12.180 în aprilie. De asemenea, numărul familiilor care au încercat trecerea a crescut cu 8%, de la 55.092 în aprilie, la 59.282 în mai. Cu toate acestea, bilanțul a scăzut constant față de vârful de 86.631, înregistrat în august 2021.

Secretarul american al Securității Interne, Alejandro Mayorkas, a avertizat la sfârșitul lunii aprilie cu privire la criza imigrației de la granița dintre SUA și Mexic. Într-un memorandum, el a afirmat că în prezent există mai mulți oameni strămutați din casele lor în lume decât oricând de la al Doilea Război Mondial, iar tendința globală are un impact deosebit de mare asupra Statelor Unite.

Războiul din Ucraina a determinat sute de ucraineni și ruși să treacă în Statele Unite prin Mexic. Acest lucru a forțat administrația Biden să implementeze un program care le permite acestora să înceapă procesul de migrație legală înainte de a părăsi Europa. Măsura are ca scop atenuarea presiunii din taberele de imigranți din Mexic, care au fost copleșite de sosirea migranților din America Centrală și Haiti.

Urmăriți Impact.ro și pe