SUA, cel mai grav avertisment de până acum: „Rusia ar putea invada Ucraina în orice zi”

Beatrice Dumitru 07.02.2022, 09:59
SUA, cel mai grav avertisment de până acum: „Rusia ar putea invada Ucraina în orice zi”

Rusia a pus pe jar Occidentul după ce a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și ar putea ataca acestă țară, deși Moscova neagă acest lucru. SUA au transmis cel mai grav avertisment de până acum și spun că Vladimir Putin ar putea ordona în orice zi invadarea Ucrainei. „Rușii și-au pus la punct capacitățile de a organiza o operațiune militară”, a transmis consilierlul de securitate al lui Joe Biden.

Avertismentul SUA

Occidentul se teme că Rusia va invada Ucraina, după ce a mărit numărul trupelor aflate la graniță și are aproximativ 70% din puterea de luptă de care crede că ar avea nevoie pentru o invadare la scară largă a Ucrainei. Washingtonul a precizat că nu va trimite soldați americani să apere Ucraina, care nu este membră a NATO.

În acest context, președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona un atac asupra Ucrainei în câteva zile sau săptămâni, a avertizat consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Jake Sullivan, în timp ce Washingtonul și aliații săi europeni continuă eforturile pentru a-i oferi liderului de la Kremlin o cale diplomatică pentru ieșirea din criză.

SUA, cel mai grav avertisment de până acum: „Rusia ar putea invada Ucraina în orice zi”
Rusia a crescut numărul trupelor de la graniță.

Suntem la fereastră. În orice zi, Rusia ar putea întreprinde acțiuni militare împotriva Ucrainei sau ar putea trece câteva săptămâni, sau Rusia ar putea alege calea diplomatică în schimb”, a declarat Jake Sullivan, citat de CNBC.

Rusia a adus mai multe trupe la graniță

Jake Sullivan a făcut aceste comentarii după ce doi oficiali americani au declarat, sâmbătă, că Rusia, care a anexat Crimeea în 2014, a mărit numărul trupelor de la frontieră la 83 de la 60, iar alte 14 sunt în drum către graniță.

Credem că rușii și-au pus la punct capacitățile de a organiza o operațiune militară semnificativă în Ucraina și am muncit din greu pentru a pregăti un răspuns”, a mai spus Sullivan la emisiunea „Meet the Press” de la NBC.

Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniței, deși Moscova a spus că nu plănuiește o invazie, dar că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Kremlinul a cerut, printre altele, ca NATO să nu admită niciodată Ucraina, solicitare pe care Statele Unite și Alianța de securitate occidentală au considerat-o inacceptabilă.

Ce ar viza atacurile Rusiei

Posibilele atacuri ar putea include anexarea regiunii Donbass a Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși s-au desprins de controlul guvernului ucrainean în 2014, atacuri cibernetice sau o invazie la scară largă.

O parte din motivile pentru care am lucrat atât de intens în ultimele luni nu este doar să ne pregătim pentru o singură situație, ci să ne pregătim pentru toate situațiile și să lucrăm cu aliații și partenerii noștri la un răspuns pentru fiecare dintre acestea cazuri”, a adăugat Jake Sullivan.

„Credem că există o posibilitate foarte clară ca Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei”, a afirmat Jake Sullivan.

Președintele american Joe Biden a vorbit duminică, timp de 40 de minute, cu președintele francez Emmanuel Macron, a anunțat Casa Albă. Discuția a avut loc înaintea vizitei lui Emmanule Macron la Moscova, punctul culminant al unor zile de contacte ale Franței cu Rusia și Ucraina pentru a încerca să detensioneze tensiunile.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...