Stela Popescu a fost una dintre cele mai iubite și apreciate actrițe din România, însă puțini știu povestea vieții ei. Copilul Stela a fugit din calea rușilor, alături de mama ei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tatăl fiind deportat în Siberia. Regretata artistă i-a povestit de multe ori lui Dan Negru drama refugiaților, iar el a făcut acum o paralelă între ce s-a întâmplat atunci și ce se întâmplă acum, în Ucraina.
Stela Popescu avea doar cinci ani atunci când rușii au invadat Basarabia. Au despărțit familii și au deportat bărbații intelectuali în Siberia, iar printre cei luați a fost și tatăl regretatei artiste, care era învățător. Stela Popescu s-a refugiat în România alături de mama ei. 80 de ani mai târziu, drama refugiaților se repetă, iar Dan Negru a făcut o paralelă între povestea îndrăgitei actrițe și cea a miilor de copii ucraineni care fug acum din calea războiului.
Când rușii au invadat Basarabia , o fetiță se refugia cu familia in România. Stela era numele fetiței. Mi-a povestit adeseori drama refugiaților. Asta e ultima fotografie a Stelei intr-un platou de tv si am făcut-o la vreo 70 de ani după drama ei de copil-refugiat. La câteva ore după fotografia asta, Stela devenea stea. Stela Popescu a fost un copil refugiat din calea rușilor.
Poate că printre miile de copii refugiați de azi, undeva e și o Stela Popescu. Drama refugiaților a fost și se va repeta mereu. Știm sa repetăm doar vremurile proaste, nu și vremurile bune.”, a scris prezentatorul TV pe Facebook, unde a publicat și ultima fotografie pe care a făcut-o alături de Stela Popescu.
Stela Popescu a povestit, de-a lungul timpului, în diverse interviuri, despre copilăria în România și durerea de a nu mai ști nimic despre tatăl ei ani buni. Momentul când l-a reîntâlnit a fost unul extrem de emoționant: actrița a înțeles atunci prin ce trecuse părintele ei și faptul că era un supraviețuitor al unui regim atât de crud.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Aveam 5 ani. Tata a fost deportat în Siberia în 1940. Ruşii au avut un sistem foarte inteligent de a ocupa Basarabia. Au luat într-o noapte tot ce era intelectual, bărbaţi în special, şi i-au dus direct, în vagoane, în Vladivostok. (…) Tata a scris 18 ani şi n-am primit nicio scrisoare de la el. Toate scrisorile se adunau de către autorităţi şi le dădeau foc în apropiere, într-un şanţ.
Pe el l-au dus la capătul pământului, în Siberia. Le-au dat conserve şi topoare şi le-au zis să-şi facă barăci. Stomacul tatei era ca fierul când l-am reîntâlnit, de la atâtea lemne tăiate. A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viaţă, deşi se omorau între ei“, povestea Stela Popescu, în 2012, într-un interviu pentru Adevărul.
Deși tatăl Stelei Popescu a fost eliberat în 1958, abia în 1977 familia s-a putut reuni. Părintele actriței s-a întors în Basarabia, în satul natal, cu interdicția de a părăsi țara. După multe intervenții pe lângă liderii comuniști de la acea vreme, familia s-a reunit într-un final la București.