Statul începe să dea bani. Cum vor ajunge la români, au schimbat și legea pentru asta

Andra Daoud 04.11.2021, 12:32
Statul începe să dea bani. Cum vor ajunge la români, au schimbat și legea pentru asta

Statul român începe să dea bani cetățenilor, în speranța de a-i încuraja pe oameni să se vaccineze. Totul a început în urmă cu ceva timp, iar acum s-au modificat condițiile pentru ca oamenii să intre în posesia banilor.

Statul le dă bani românilor care se vaccinează

Autoritățile au pus la bătaie tichete valorice, la începutul campaniei de vaccinare. Acestea aveau o valoare de 100 de lei, iar românii aveau la dispoziție două luni de la vaccinarea cu schema completă pentru a intra în posesia bonurilor. Campania a început în luna septembrie, dar tichetele nu au fost disponibile încă de la început.

Acum, statul a decis să modifice intervalul în care oamenii pot intra în posesia tichetelor. Așadar, românii au la dispoziție șase luni, nu două, ca până acum, pentru a-și lua bonurile, după ce s-au vaccinat cu schema completă. Acestea pot fi ridicate de la medicul de familie sau de la centrul la care s-au vaccinat.

S-a schimbat legea pentru tichetele de masă

Modificarea intervalului de la două la șase luni este cuprinsă într-un nou Ordin al Ministerului Sănătății, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 cu schema completă de vaccinare (…) pot ridica tichetele de masă de la unitatea care a efectuat ultima doză de vaccinare în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schema completă, potrivit ordinului publicat recent.

Potrivit Ordinului inițial, românii aveau la dispoziție 60 de zile pentru a-și ridica tichetele de masă aferente vaccinării. Data de începere a campaniei este 3 septembrie, iar bonurile pe care le pot primi românii care s-au vaccinat au o valoare de 100 de lei (5 bonuri de câte 20 de lei).

 

Statul începe să dea bani. Cum vor ajunge la români, au schimbat și legea pentru asta
Statul începe să dea bani. Cum vor ajunge la români, au schimbat și legea pentru asta

Aproape 6,5 milioane de români s-au vaccinat anti-covid

În România sunt, în prezent, 6.408.000 de persoane vaccinate cu schema completă, dintre care aproape un milion au făcut și doza a treia (booster). Fruntașe în ceea ce privește procentul de oameni vaccinați sunt Capitala (62,2% dintre persoanele cu vârstă peste 12 ani) și orașele Cluj-Napoca (54.68%) și Constanța (50.72%).

La coada listei sunt cinci județe care au o rată de vaccinare de mai puțin de 30%: Covasna, Suceava, Bacău, Botoșani și Giurgiu. Românii au la dispoziție în acest moment patru tipuri de ser pentru a se vaccina: Moderna, Astra-Zeneca, Pfizer-Biontech și Johnson&Johnson, ultimul dintre ele fiind în doză unică.

Primele doze de vaccin anti-covid au ajuns în țara noastră la sfârșitul anului trecut și au fost destinate personalului medical. Începând din luna februarie, toți românii au avut acces la vaccin, iar inițial a fost nevoie de o programare pe platforma online.

Moderna, Astra-Zeneca și Pfizer-BioNTech au fost disponibile încă de la început în țara noastră, în timp ce serul produs de Johnson&Johnson a ajuns în România la începutul lunii mai. Din 28 septembrie, a început să se administreze și doza a treia de vaccin (booster), pentru persoanele care au șase luni de la vaccinarea cu schema completă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe