Statul din Europa preferat de angajați pentru telemuncă. Capitolul la care a lăsat România în urma clasamentului

Anca Manolica 01.03.2023, 13:16
Statul din Europa preferat de angajați pentru telemuncă. Capitolul la care a lăsat România în urma clasamentului

Atunci când pandemia de COVID-19 a obligat companiile din întreaga lume să își trimită angajații să lucreze de acasă, telemunca a început să fie privită cu alți ochi. În prezent, munca de acasă devine o normă în multe industrii, mersul la birou, de la 9 la 5, devenind din ce în ce mai puțin atrăgător pentru forța de muncă modernă. Iată ce stat din Europa este preferat de angajați pentru telemuncă.

Țara considerată destinație ideală pentru telemuncă în Europa

Aproape toate aspectele vieții au trecut la un format online în 2020, dar cea mai mare schimbare a fost trecerea de la munca la birou la munca de acasă.

Telemunca nu este, însă, o idee nouă. În trecut, era un lux permis doar câtorva norocoși, dar adoptarea sa pe scară largă datorită pandemiei a devenit un beneficiu al locului de muncă modern. Multe companii aveau deja obiective pe termen lung de a înființa medii de lucru la distanță, iar pandemia a accelerat procesul.

În contextul în care tot mai multe firme optează pentru telemuncă, compania de securitate cibernetică NordLayer a creat un Index Global detaliat al Muncii la distanță (GRWI), care analizează atractivitatea a 66 de țări în ceea ce privește telemunca. Conform datelor, Germania este în topul clasamentului general, urmată de Danemarca și SUA, pe locul al treilea, notează ERT News.

Telemunca, preferată de angajați
Telemunca, preferată de angajați

Ce condiții prielnice oferă

Deși ocupă locul 32 la nivel global, Grecia este o destinație foarte atractivă pentru telemuncă printre țările din Europa de Sud-Est. Ea se află pe locul întâi atunci când vine vorba de cadrul legal instituit pentru a proteja lucrătorii la distanță.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

De asemenea se clasează pe poziția a 5-a în ceea ce privește pregătirea în materie de securitate cibernetică, precum și când vine vorba de atractivitatea sa turistică la nivel global, fiind pe poziția a 10-a. Cu toate acestea, sunt și minusuri, pentru că internetul este scump (locul 59), iar calitatea conexiunii este în general slabă (locul 49).

Categoriile după care s-au făcut evaluările au fost:

  1. Securitate cibernetică — infrastructură, răspuns și măsuri legale.
  2. Condiții economice și sociale — siguranță, atractivitate turistică, fluență a limbii engleze, costul vieții și îngrijirea medicală.
  3. Infrastructură digitală și fizică — calitatea internetului, accesibilitatea, infrastructura electronică, guvernarea electronică, infrastructura fizică și spațiile de lucru în comun.
  4. Abordarea COVID-19 — procente de vaccinare și de reacție.

Cele mai bune 10 țări pentru telemuncă sunt: Germania, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Spania, Lituania, Olanda, Suedia, Estonia, Singapore, Franţa.

Citește și: Locuri de muncă de acasă. Ce meserii poți avea fără să mergi la birou

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...