România se confruntă cu o natalitate scăzută în ultimii ani, iar unele județe riscă să rămână fără copii, în timp ce în altele există sute de elevi identificați cu risc de absenteism și abandon școlar, cei mai mulți fiind din mediul rural. În ultimii ani și numărul unităţilor educaţionale s-a redus. Motivul pentru care copiii abandonează școala.
Natalitatea se prăbușește în România. În 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 134 de ani, după ce în primul an după revoluție, s-au născut aproape 315.000 de copii. Pe lângă această problemă sunt județe care rămân fără copii, iar absenteismul și abandonul școlar au devenit un fenomen întîlnit din ce în ce mai mult.
În județul Caraș-Severin, numărul copiilor de sub 14 ani a scăzut cu aproape 25% între cele două Recensăminte, cel din 2021 și cel din 2011. De asemenea, aproape 500 de elevi de aici au fost identificați cu risc de absenteism și abandon școlar. Motivele țin de condițiile de viață. Unii au părinți plecați la muncă în străinătate sau care deși sunt acasă nu încurajează frecventarea școlii, în timp ce mulți copii fac parte din familii numeroase care nu au posibilități să-i trimită la școală sau îi folosesc pentru munci domestice. În doar zece județe numărul elevilor a crescut.
„483 de preșcolari și elevi au fost identificați cu risc de absenteism și abandon școlar în perioada 2021-2022. Aceștia au fost consiliați individual, inclusiv 91 de părinți, în cabinetele de asistență psihopedagogică, iar 26 de elevi și preșcolari, și 5 părinți, în sistem online. Cei mai mulți dintre elevi provin din mediul rural. Pentru prevenirea absenteismului și, implicit, a abandonului, consilierii școlari au acordat asistență psihopedagogică, oferind ajutor de specialitate, discutând cu părinții și elevii pentru a identifica cauzele și a căuta împreună soluții. La ora actuală, în Caraș-Severin, sunt 35.558 de elevi și preșcolari”, a declarat purtătorul cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ion Chiosa, pentru expressdebanat.ro.
Și în județele Olt, Hunedoara și Teleorman numărul copiilor de școală a scăzut cu 20%, iar în Gorj situația este la fel de gravă, în condițiile în care o comună din județ (Arcani) are doar 42 de elevi care învață într-o singură școală, la simultan.
În perioada 2000-2020 numărul unităţilor educaţionale s-a redus la o treime, 28,5%, din cauza scăderii continuă a populației şcolare, potrivit INS în cercetarea „Tendințe sociale”. Tendinţa de reducere a numărului de şcoli s-a manifestat şi în învăţământul primar şi gimnazial, iar numărul unităților de învățământ primar și gimnazial a scăzut în anul 2020-2021 de peste trei ori.
În România există Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, cel mai mare program de sprijinire a participării la educație, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență și realizat în cadrului unui proiect-pilot privind dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru creșterea participării școlare. 1.391 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare în cadrul acestui program.