EXCLUSIV

Specialiștii avertizează asupra unei noi crize, cea prețului petrolului. Expert: „Evident, Rusia reacționează la așa ceva, probabil au înțelegeri cu OPEC”

Gabriela del Pupo 06.12.2022, 16:04
Specialiștii avertizează asupra unei noi crize, cea prețului petrolului. Expert: „Evident, Rusia reacționează la așa ceva, probabil au înțelegeri cu OPEC”

Embargoul și plafonarea prețului petrolului rusesc, urmează să aducă schimbări importante în piața de energie, avertizează Asociația „Energia Inteligentă”. Chiar dacă se încearcă plafonarea prețului de către țările occidentale, atât timp cât există cere din partea unor țări precum China sau India, Federația Rusă va practica prețul pe care îl dorește. Soluția găsită de Federația Rusă este ca exporturile către țările care practică plafonul să nu beneficieze de contracte.

Impact.ro a stat de vorbă cu profesorul Ionuț Purică, expert în energie, care spune că gradul de conformare la nivel mondial nu va coincide cu cel din Uniunea Europeană sau SUA și unele țări vor alege să facă în continuare tranzacții cu Rusia.

„Plafoanele de 60 de dolari pe baril sunt impuse de G7 asta înseamnă plus UE, cu excepția Ungariei”

Printre țările care ar putea să importe petrol din Rusia la un preț ridicat se află China sau India, care sunt piețe de desfacere semnificative. Specialiștii mai avertizează că, chiar dacă producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale. Conductele de gaz înspre China ar urma să le compenseze pe cele dinspre Germania și nici la capitolul petrol Rusia nu se află într-o situație mult mai dificilă.

„Plafoanele de 60 de dolari pe baril sunt impuse de G7 asta înseamnă plus UE, cu excepția Ungariei. Evident, Rusia reacționează la așa ceva, probabil au înțelegeri cu OPEC, mai ales cu Arabia Saudită, să mai reducă producția de petrol, în felul acesta o să crească prețul petrolului, e adevărat, nu acela rusesc, iar Rușii își vând petrolul pe unde nimeresc, în China, în India, în alte țări care au nevoie de petrolul lor.

În condițiile acestea este foarte clar că UE trebuie își găsească surse alternative de exportatori de petrol. SUA sunt una, pentru că SUA au devenit un exportator de gaze de șist evident, mai există alte țări care exportă, cu OPEC-ul trebuie să poarte niște negocieri, care să îi pună în situația în care să înțeleagă contextul de război și să nu contribuie la așa ceva.”, spune profesorul Ionuț Purică.

Ionut Purica

Cine poate negocia o situație de compromis?

Din păcate însă, ca și în cazul sancțiunilor impuse Federației Ruse în 2014, după invazia Peninsulei Crimeea, problema se pune că multe dintre acestea sunt tratate de anumite țări, care sunt partenerii economici și politici ai Rusiei, doar la nivel declarativ cu dezaprobare. În continuare relațiile economice sunt bune, și prin faptul că acești parteneri sunt puternici, Rusia poate să influențeze piețele în mai multe domenii esențiale.

„Sunt o serie de evenimente de genul acesta, era de așteptat o reacție rusească, mai puțin de așteptat o reacție a Arabiei Saudite, dar aici SUA au un rol important în a negocia cu saudiții cu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), în general, creșterea producției pe o perioadă care să ajute în lupta economică în desfășurare cu Federația Rusă. Evident și China mai dă semne, mai terminați războiul că nu e în ordine, și cumpără în continuare de la ruși petrol, așa că toată povestea este cât se poate de dinamică, să spunem politicos.”, mai precizează expertul.

Este pentru prima dată când o posibilă criză a petrolului nu este din cauza unei agresiuni asupra unei țări exportatoare, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Embargoul pentru țițeiul rusesc în UE și plafonarea prețului petrolului rusesc transportat pe mare și CF, va aduce schimbări majore în întreaga lume atât sub aspectul continuării rescrierii hărții energetice a lumii, cât și sub aspectul schimbărilor care probabil se vor declanșa în toate taberele.

În mod tradițional, șocurile aprovizionării cu petrol au apărut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.

În schimb, astăzi, principalul motiv pentru care exporturile rusești de țiței și produse rafinate vor fi supuse embargoului se datorează invaziei Rusiei. În plus, tarifele de transport al țițeiului rusesc pentru diferite destinații au crescut la niveluri record, reflectând presiunea publică asupra companiilor petroliere pentru a evita achiziționarea de petrol rusesc, teama de sancțiuni oficiale asupra exporturilor rusești de energie, dar și atacurile asupra navelor din Marea Neagră.”

Peste 100 de petroliere pentru a forma o „flotă din umbră”

Acesta mai precizează în comunicatul transmis redacției că „OPEC+, care este condus de Arabia Saudită și Rusia, a decis să nu facă nicio modificare imediată în obiectivele de producție ale grupului, dar au spus că există disponibilitatea producătorilor de petrol „se întâlnească în orice moment” și că ar putea „lua imediat măsuri suplimentare”.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut ieri cu 2%, dar au revenit la prețul de dinainte, chiar dacă OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile actuale.
Scăderea prețului petrolului este pusă pe seama temerii că Rezerva Federală ar putea continua calea de înăsprire a politicii sale agresive.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu va vinde petrol țărilor care utilizează plafonul și, în schimb, s-a apucat în liniște să achiziționeze peste 100 de petroliere pentru a forma o „flotă din umbră” de nave pentru a încerca să-și mențină petrolul în ciuda restricțiilor vestice și a profita de momentul prețurilor mari care vor apărea în cazul unei cereri mari.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a reiterat duminică că Moscova nu va exporta petrol care face obiectul vreunei limite de preț impuse de Occident, și va vinde petrol și produse petroliere acelor țări care vor lucra cu noi în condițiile pieței.

Cert este ca Moscova a gasit un mare cumpărător al petrolului său Arabia Saudită!!! Arabia Saudită fiind și țara care și a crescut exporturile de petrol în Europa!!!

Amploarea scăderii exporturilor reale rusești de petrol poate determina dacă prețurile petrolului cresc sau scad în 2023. Producătorii de petrol sunt însă îngrijorați de reducerea cererii, dacă economiile mari intră în recesiune.

Analiștii i-au în calcul diferite scenarii care să compenseze deficitul legat de blocarea exporturilor de petrol rusesc:
– China cel mai mare consumator din lume de petrol să-și mențină consumul redus de energie și să achiziționeze petrol la nivelul prețului plafonat, o abordare puțin probabilă.
– creșterea producției de petrol în altă parte din lume pentru a compensa lipsa petrolului rusesc. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au transmis însă deja că nu vor oferi ajutor de data aceasta.
– creșterea capacității producătorilor de petrol de șist din Statele Unite de a stimula în mod semnificativ producția de petrol pe termen scurt, dar care este limitată de blocajele lanțului de aprovizionare, lipsa forței de muncă și insistența investitorilor publici asupra disciplinei capitalului.
– Repunerea pe harta energetică a petrolului din Iran și Venezuela. Puțin probabilă încheierea unor acorduri în acest sens, dar și așa producția de petrol iraniană/venezueleană, ar răspunde lent, iar creșterile ar fi mult mai mici decât deficitul care probabil trebuie acoperit.

Aceste scenarii lasă ca o singură soluție să fie posibilă pentru a trece această iarnă, scoaterea petrolului din rezervele strategice de petrol pe termen scurt. Ipotetic, SUA ar putea elibera până la 4,4 mb/zi de țiței din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), dar numai pentru aproximativ trei luni!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...