SPECIAL. Pe 8 februarie elevii se întorc la școală. Au apărut deja primele probleme: ”Am făcut o simulare și am introdus într-o clasă bănci pentru 35 de copii. Dar învățătorul unde mai stă?”

Andrei Cezar / 27.01.2021, 18:38

Deși ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile se vor redeschide începând cu data de 8 februarie, iar până atunci mai sunt puțin peste două săptămâni, unitățile de învățământ nu au primit încă înștiințări oficiale. În aceste condiții, chiar dacă vor să știe precis ce vor face, elevii și profesorii nu pot decât să aștepte decizia autorităților, care întârzie, se pare, până în ultima clipă. Iată cum s-au pregătit școlile pentru reluarea cursurilor în clase.

Din 8 februarie, liber la cursuri în clase. Cum s-au pregătit școlile pentru primirea elevilor

În urmă cu câteva zile, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu dădea asigurări că școlile se vor redeschide pe 8 februarie, chiar și în condițiile unei răspândiri tot mai accentuate a noii tulpini – varianta britanică – a virusului SARS-CoV-2. Astfel, peste numai două săptămâni jumătate dintre cei 2,9 milioane de elevi din România se vor întoarce în bănci.

”Am primit asigurări, din partea celor care au competenţa să se exprime cu privire la evoluţia epidemiologică, asupra faptului că şansele de schimbări spectaculoase sunt foarte mici, aşa că şcolile se vor deschide după scenariile deja anunţate.”, a precizat Sorin Cîmpeanu, potrivit sitirileprotv.ro.

Potrivit oficialilor din Guvern, deschiderea școlilor ar trebui să reprezinte o prioritate, în fața tuturor celorlalte măsuri de realaxare anunțate.

După redeschidere, școlile își vor desfășura activitatea în funcție de scenariul în care se găsește unitatea administrativ teritorială din care fac parte. Astfel, în localitățile din scenariul verde, în care vor fi relativ puține cazuri, elevii și profesorii vor putea merge fizic la școală.

În localitățile aflate în scenariul galben, adica cele care prezintă un număr ceva mai crescut de cazuri, vor merge la școală și grădiniță copiii care sunt la grădiniță, elevii din clasele primare și cei din clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, restul continuând școala online.

În localitățile în care incidența numărului de cazuri este crescută, iar localitatea se află în scenariul roșu, continuă să meargă la grădiniță și școală, copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar, restul continuând cursurile online.

Elevii se reintorc in banci pe 8 februarie
Elevii se reintorc in banci pe 8 februarie

Ce părere au dascălii despre reluarea cursurilor în clase

Așa cum putem observa, elementul de noutate îl reprezintă renunțarea la sistemul hibrid de învățare, pe care ministrul Sorin Cîmpeanu îl consideră ineficient. Totuși, în lipsa unui program de vaccinare special pentru ei, dascălii atrag atenția că revenirea în bănci, acolo unde este cazul, a efectivelor complete de elevi, ar putea duce la o creștere a numărului de îmbolnăviri.

”Când clasele I-IV vor veni la școală, vor avea efective de 35 de elevi. Noi am făcut o simulare și am introdus într-o sală de clasă toate băncile pentru 35 de copii. Efectiv sunt până în față, nu există decât un culoar mic, de maximum jumătate de metru de la tablă până la rândul de bănci, iar învățătorul unde să mai stea?”, a explicat pentru Impact.ro, directorul Școlii 307 din Sectorul 2 al Capitalei, Dorian Coman.

Chiar dacă vor purta în continuare măști de protecție și vor respecta măsurile sanitare, atât elevii cât și profesorii nu vor fi pe deplin feriți de riscul de infectare, atât timp cât distanțarea fizică nu va putea fi respectată.

”Probabil ei (guvernanții – n.r.) consideră că nu ar trebui să mai conteze aceste măsuri de distanțare. Pentru că noi în rest avem pregătit tot. La fiecare intrare în sălile de clase avem dispenser cu soluție pentru dezinfectat, covoare cu soluții de dezinfectat, la toalete avem săpun lichid și dispenser cu soluții, etc. Deci, condiții din punctul acesta de vedere noi avem, dar problema este distanțarea fizică.”, a mai declarat Dorian Coman.

O altă problemă pe care o reclamă dascălii este leagată de modul în care profesorii claselor gimnaziale vor reuși să țină orele.

”Clasele a VIII-a vor fi intercalate în orar printre celelalte clase. Să spunem că un profesor are primele două ore la clasa a VIII-a, următoarele două la clasele V-VI, pe care trebuie să le susțină online, dintr-o altă sala de clasă, pentru că nu mai poate fizic să ajungă acasă, apoi poate are iar cursuri la o clasă de a VIII-a, iar în acest mod le va fi foarte dificil să se descurce.”, a mai precizat Dorian Coman.

Dacă elevii se vor întoarce în bănci pe 8 februarie, vor avea și lecții pentru recuperarea materiei, câte o oră în fiecare zi lucrătoare, timp de 16 săptămâni. Pentru orele suplimentare lucrate, profesorii vor fi plătiți separat.

Elevii se reintorc in banci pe 8 februarie
Elevii se reintorc in banci pe 8 februarie
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI