SPECIAL

SPECIAL. Binefăcători anonimi și gesturile lor caritabile

Dan Mlădinoiu 26.10.2021, 14:40
SPECIAL. Binefăcători anonimi și gesturile lor caritabile

Lumea a fost și este dominată de interese obscure, egoiste, de cele mai multe ori mediocre și chiar resentimentare. Acel nefericit “a avea” în dauna lui “a fi”. Nepăsarea, suficiența, incontinenta căutare de beneficii personale, bucuria ieftină de a etaja bancnote, supralicitarea unor virtuți personale, dar vremelnice ca însăși viața, sunt doar câteva dintre refugiile unui mod de a exista.

Din fericire, sunt excepții, ce e drept rare, care contrazic aceste trăsături, aparținând unor oameni cu un mult mai vast orizont emoțional. Dispuși să ajute acolo unde nevoia o cere. Admirabili în ceea ce fac, cu atât mai mult că nu-și doresc a le fi cunoscută identitatea.

Nu este întotdeauna ușor să-i înțelegi pe oamenii foarte bogați. Mai ales că ei trăiesc într-un fel de univers paralel. Totuși, avem printre noi semeni pentru care banul nu este o problemă și nu șovăie atunci când li se ivește posibilitatea de a fi generoși. Cu condiția de a rămâne anonimi.

Binefăcători anonimi și gesturile lor caritabile

O contribuție de 200.000 de euro în numerar

În Germania, cineva a oferit 200.000 de euro, bani pentru a fi folosiți la tratarea unor pacienți suferinzi de diferite maladii până la sfârșitul vieților lor.

Mii de dolari împărțiți la întâmplare cu ocazia Crăciunului

S-a întâmplat iarna trecută în Arizona (Statele Unite). De ce ne-am dori să întâlnim o astfel de persoană? Deoarece este suficient a-i mulțumi pentru dovada de altruism venită cu ocazia unei sărbători atât de mari.

Carduri pentru cadourile de Crăciun

Sute de locuitori din Edmonton, vestul Canadei, au avut o surpriză extraordinară în ajunul Crăciunului, anul trecut.

Un plic ce conținea o poezie și un card cadou de 250 de dolari canadieni (160 de euro) a fost distribuit de un misterios Moș Crăciun, relata presa canadiană.

„Pe 24 decembrie, am găsit un card la ușa mea când m-am trezit”, a declarat Leigh-Ann MacNaughton, pe Facebook. „Am plâns pentru asta toată dimineața. Se pare că toti oamenii din cartierul meu au primit câte unul. În plic se afla și o poezie care exprima speranța și solidaritatea atât de necesare acum, în vreme de plină pandemie de Covid-19”.

Mulți oameni au avut un an foarte greu. Elisha Tennant, o locuitoare a cartierului North-Glenora, care și-a pierdut locul de muncă în timpul pandemiei, spune că a plâns și ea atunci când a deschis plicul. „Este atât de încântător, este atât de emoționant că cineva face asta”, au fost spusele ei, potrivit postului public CBC.

Conform aceluiași canal media, CBC a reușit să-l contacteze pe misteriosul binefăcător anonim prin poșta electronică. Astfel, a aflat că plicuri similare au fost trimise la 400 de persoane din cartierul menționat al acestui oraș (Alberta), aflat într-o provincie din vestul Canadei.

„Am decis să o fac pentru că știu că mulți oameni au avut un an foarte dificil și că am mijloacele pentru a-i ajuta”, a explicat persoana din spatele donațiilor.

„Sper că aceste daruri i-au făcut pe oameni să simtă că lumea este plină de bunătate și că un viitor mai bun nu este departe. “, a conchis generosul om.

Binefăcători anonimi și gesturile lor caritabile

Un bilet oferit cuiva care a pierdut trenul

Trenul Isabellei a fost anulat din cauza grevelor din preajma Crăciunului. Un binefăcător misterios a ajutat-o să-l ia pe următorul, oferindu-i biletul său . Ea a reușit astfel să se alăture familiei sale aflate la Montpellier și să sărbătorească nașterea Domnului.

Fiind încă în vacanță în Herault, Isabelle Tabary, a căutat să-și cunoască binefăcătorul al cărui nume era Benoît Pepin, pentru a-i mulțumi.

Ea trimisese în special un mesaj grupului Wanted Paris și tocmai prin aceasta a fost contactată de sora lui Benoit Pepin, care stătuse lângă ea în tren, fără să știe.În realitate, binefăcătorul era o binefăcătoare. Biletul era pe numele lui Benoît Pepin, dar mama lui ar fi trebuit să călătorească în locul lui. Ceea ce s-a și întâmplat.

„Mi-a explicat că a plecat cu fiica ei la Gara din Lyon și că a vrut cu bună știință să ofere acest bilet cuiva, în loc să-l ramburseze”. Femeia a adăugat că a vrut să facă un gest frumos pentru a ajuta pe cineva de Crăciun.

Un necunoscut dă 20 de milioane de dolari pentru renovarea Muzeului d’Orsay

Nu se cunoaște motivul pentru care această persoană, un american, cu mulți bani a donat o asemenea sumă, mai degrabă decât unui spital sau copiilor ce suferă de foame. Important este gestul său. Probabil este un împătimit al artei, iar decizia i-a aparținut.

O donație de 200 de milioane de dolari către o instituție școlară americană

Colegiul Catawba, o școală privată de arte liberale din Salisbury, Carolina de Nord, a primit cel mai mare cadou din istoria sa de 170 de ani. Banii provenind de la o persoană care a ținut să nu îi fie dezvăluit numele vor fi folosiți pentru dotări ultramoderne la colegiul menționat.

“Acest cadou extraordinar este o afirmare a calității educației la colegiul nostru și reflectă ambiția donatorului ca el să înflorească pentru generațiile viitoare”, a declarat David P. Nelson, președintele Catawba, într-un anunț oficial de mulțumire. „Este imposibil să ne exprimăm în mod adecvat recunoștința”, a adăugat Nelson.

Un teatru primește 3 milioane de dolari

După un an dificil, în care a plătit taxe financiare semnificative, Teatrul Village din Issaquah, a beneficiat din partea unui donator de un cadou de 3 milioane de dolari.

În timp ce consiliul de administrație al Teatrului Village a desemnat banii drept fonduri rezervate care vor fi reținute în scopul redeschiderii, producătorul executiv Robb Hunt spune că donația va permite teatrului să privească dincolo de grijile financiare zilnice și să înceapă să planifice când vor reîncepe spectacolele live.

După ce ele au fost oprite toată primăvara trecută, din cauza pandemiei, Village Theatre a fost crunt lovit din punct de vedere financiar. Multe producții și reprezentații au fost reduse sau anulate, astfel încât a rezultat o pierdere de 80% din venituri. Au fost concediați peste 170 de angajați, inclusiv personal cu normă întreagă, precum și interpreți, muzicieni, scenariști, regizori etc.

Stafful instituției de cultură evaluase diferite opțiuni pentru a asigura viitorul teatrului cu o vechime de 42 de ani, luând în considerare chiar vânzarea sau ipotecarea proprietăților membrilor săi.

“Nu ne rezolvă toate problemele, dar ne permite să vedem o cale de urmat”, a spus Hunt.