Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Redacția IMPACT 13.05.2019, 18:51
Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Fostul primar general al Bucureștiului Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Este hotărârea Tribunalului București pronunțată luni după-amiază. Sorin Oprescu a fost condamnat pentru luare de mită. Decizia este în primă instanță, poate fi atacată cu recurs. Magistrații l-au achitat pentru infracţiunea de spălare de bani.

UPDATE: O erorare în minuta prezentată de magistrați în urma sentinței anunța o pedeapsă de 4 ani și 4 luni pentru Sorin Oprescu. Ulterior, sentința corectă a fost anunțată corect ( 5 ani și 4 luni cu executare).

În privința iubitei lui Oprescu, Adriana Nica, Tribunalul București a respins propunerea de confiscare extinsă a averii și a ridicat sechestrul asiguratoriu în cazul unui apartament deținut de aceasta.

„Respinge cererea privind aplicarea masurii confiscării extinse pentru martora Nica Adriana. Ridică masura sechestrului asigurător asupra imobilului situat în București, apartinând martorei Nica Adriana”. Tribunalul București

Sorin Oprescu, condamnat. Procurorii: „Conducea un grup infracțional care colecta mită”

Sorin Oprescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la 20 noiembrie 2015. Era acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de fostul primar al Capitalei, au fost mai judecați Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, fost director al Administrației Cimitirelor, a pus bazele unui grup infracțional organizat în care s-au implicat, ulterior, și ceilalți inculpați. Această rețea avea ca scop obținerea de foloase prin dare și luare de mită din fonduri ale Capitalei. La sfârșitul anului 2013 acest grup infracțional era condus de Sorin Oprescu.

Faptele care i-au adus lui Oprescu o condamnare de 5 ani și 4 luni de închisoare

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție arătau în rechizitoriu că, în 2014, a plasat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești pe Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și pe Florin Șupeală. Acestea erau „persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor”.

„(…) inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuțiile de Primar al Municipiului București, a impus funcționarilor competenți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat.” Rechizitoriu DNA

Astfel, la 4 septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză). Banii i-au fost aduși de Bogdan Cornel Popa și erau mită pentru obținerea unui contract de execuții lucrări la Palatele Brâncovenești. Procurorii DNA mai arată că Sorin Oprescu a plătit mai departe 11.000 de euro către o altă persoană pentru a-și achita o datorie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe