Sondaj surprinzător în Bulgaria. Țările care pot forma Micul Schengen

Ioana Bucur 10.12.2022, 16:51
Sondaj surprinzător în Bulgaria. Țările care pot forma Micul Schengen

Votul negativ dat de Austria și Olanda a dus la un sondaj surprinzător în Bulgaria. Dezamăgiți de faptul că sunt priviți ca cetățeni de mâna a doua, vecinii de la sud de Dunăre au o propunere neașteptată. Care sunt țările care ar putea forma Micul Schengen: „Să desființăm podul”.

Țările care ar putea să formeze Micul Schengen

În ciuda faptului că vecinii bulgari nu aveau așteptări prea mari legate de posibilitatea ca țara lor să intre în Schengen, votul negativ dat de Olanda și Austria a stârnit un val de revoltă.

Președintele Rumen Radev a declarat că securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene nu va fi posibilă fără primirea Bulgariei în spațiul Schengen. În același timp, oamenii spun că au ajuns să se simtă cetățeni de mâna a doua ai UE.

În mediul online s-a pornit o dezbatere uriașă, mulți bulgari propunând ca țările din Peninsula Balcanică să își facă propria alianță, Micul Schengen, referindu-se la Bulgaria, România și Turcia.

Ideea nu a trecut neobservată. Publicația Fakti a lansat un sondaj inedit tocmai pe această temă. Întrebați dacă ar vrea ca granița dintre Bulgaria și România să fie desființată, după refuzul intrării în spațiul Schengen, 67% dintre respondeți sunt de acord cu o asemenea măsură, 22% o resping, 4% nu se pot decide, iar 8% dintre bulgari susțin că nu le pasă.

„Să desființăm podul, cât timp ne vor mai ține ocupați cu gogoașa Schengen“ sau „ipocriții europeni ne consideră o țară de mâna a doua“, sunt doar câteva din comentariile celor care au participat la acest sondaj.

Sondaj surprinzător în Bulgaria. Țările care pot forma Micul Schengen

„Este mai degrabă un strigăt de ajutor”

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a explicat refuzul țării sale legat de aderarea României și Bulgariei în Schengen, susținând că a fost, de fapt, un gest pentru a se face auzită la Bruxelles.

„Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a subliniat ministrul austriac de externe.

Schallenberg a mai spus că Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”. De fapt, el ar fi vrut să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre el abia peste șase luni.

În acelaşi context, a criticat reacţia României, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce joi, Ministerul român de Externe l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...