Sondaj: Șapte din zece companii anunță că vor acorda prime de Paște angajaților

Ana Anitoiu 18.04.2022, 13:01
Sondaj: Șapte din zece companii anunță că vor acorda prime de Paște angajaților

Șapte din zece companii anunță că vor acorda prime de Paște angajaților, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online. Cele mai multe dintre ele oferă bani și tichete sau vouchere cadou în detrimentul coșurilor cu bunătăți tradiționale.

Ce beneficii de Paște oferă angajații din România

Conform rezultatelor sondajului, în prezent, 84% dintre angajatorii din România le oferă beneficii salariaţilor, iar 16% dintre ei nu le au incluse în pachetele pentru angajaţi. Mai mult, 69% dintre antreprenorii, managerii şi oamenii de HR intervievaţi spun că oferă beneficii speciale cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

În plus, șeful de marketing al platformei de recrutare online eJobs România, Raluca Dumitru, a spus că unii dintre angajatori profită de ridicarea restricțiilor ca să-și invite angajații la petreceri și evenimente tematice, chiar dacă nu au revenit la munca de la birou.

O treime dintre angajatorii care au participat la acest studiu au declarat că vor oferi prime în bani de Paște, în timp ce puțin peste un sfert au spus că vor acorda vouchere sau tichete-cadou. Doar 13% dintre ei aleg în continuare coșurile cu produse tradiționale, iar 10% oferă zile libere suplimentare sau petreceri cu echipa. Sub 5% organizează tombole cu premii pentru angajaţi sau îi recompensează cu tichete de vacanţă.

Sondaj: Sapte din zece companii anunta ca vor acorda prime de Paste angajatilor
Angajatorii din Romania, sume diferite alocate pentru prime

Câți bani oferă angajații din România de Paște

În ceea ce privește valoarea beneficiilor oferite de angajatorii din România de Paște, cei mai mulți dintre ei, adică 37%, au declarat că au alocat între 100 și 200 de lei pe angajat. Alți 27% au ales valori situate între 200 și 400 de lei, iar 21% au spus că au optat pentru sume cuprinse între 400 și 800 de lei. Doar 15% alocă mai mult decât atât.

„E cât se poate de evident că, în pofida războiului din Ucraina, companiile se menţin optimiste, iar piaţa muncii e în continuare cât se poate de efervescentă: doar în prima jumătate a lunii aprilie au fost postate aproape 20.000 de joburi noi pe platforma noastră”, a mai spus Raluca Dumitra.

Ce cred angajatorii din România despre săptămâna de lucru de patru zile

Studiul a mai arătat că angajatorii din România consideră că oferirea săptămânii de lucru de patru zile drept beneficiu la angajare i-ar ajuta să se diferențieze pe piață și să atragă mai mulți candidați. Aceștia au precizat că ar face acest lucru cu scutarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, nu cu comprimarea celor 40 de ore în patru zile în loc de cinci, cum prevede în prezent propunerea de lege.

„La fel de populare ar fi şi extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei angajaţilor şi al 13-lea salariu. Alte beneficii pe care le-ar oferi angajatorii dacă nu ar fi constrânşi de buget ar fi acoperirea cheltuielilor casnice ale angajaţilor, asigurarea de menajere/bone pentru membrii echipelor, dar şi oferirea unei perioade sabatice pentru angajaţi pe banii companiei”, a mai menționat șeful de marketing al eJobs România.

Sondajul eJobs a fost făcut în perioada 1 – 15 aprilie, pe un eșantion de aproximativ 175 de companii. Au răspuns la acesta oameni din departamentele de resurse umane, manageri și antreprenori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...