Sondaj. Jumătate dintre ruși spun că ar fi corect ca Moscova să folosească forța militară pentru a ține Ucraina departe de NATO

Beatrice Dumitru 23.02.2022, 16:33
Sondaj. Jumătate dintre ruși spun că ar fi corect ca Moscova să folosească forța militară pentru a ține Ucraina departe de NATO

În timp ce lumea așteaptă să vadă dacă Rusia va invada Ucraina după ce tensiunile au atins cote maxime, CNN a realizat, în exclusivitate, un sondaj despre situația dintre cele două țări, fiind  intervievate peste 1.000 de persoane din fiecare stat. Iată ce au răspuns cetățenii despre un atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Ce spune sondajul

Sondajul, efectuat pe un eșantion de peste 1.000 de persoane din fiecare țară, a fost realizat online în perioada 7-15 februarie, înainte de discursul susținut de Vladimir Putin după ce a recunoscut  independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Unul din doi ruși (50%) spune că ar fi corect ca Moscova să folosească forța militară pentru a ține Ucraina departe de NATO, în timp ce doar un sfert (25%) spune că ar fi greșit. Celălalt sfert (25%) este nesigur, potrivit sondajului CNN, care a mai constatat că mai mulți ruși cred că ar fi greșit să se folosească forța militară „pentru a reuni Rusia și Ucraina”, două țări cu o istorie lungă și complicată.

De asemenea, 43% dintre ruși au spus că folosirea forței militare împotriva Ucrainei pentru a se alătura Rusiei ar fi greșită, în timp ce 36% au spus că ar fi o decizie corectă.

Sondaj. Jumătate dintre ruși spun că ar fi corect ca Moscova să folosească forța militară pentru a ține Ucraina departe de NATO
Sondaj pe tema crizei din Ucraina.

Ce cred rușii despre un atac al Rusiei asupra Ucrainei

Deloc surprinzător, majoritatea oamenilor intervievați din Ucraina nu sunt de acord cu folosirea forței împotriva lor. Șapte din zece respondenți au spus că ar fi greșit ca Rusia să folosească forța militară pentru a împiedica aderarea țării lor la NATO (70%) sau pentru a reuni cele două țări (73%).

Cei mai mulți ucraineni resping afirmația președintelui rus Vladimir Putin care a spus în timpul unui discurs că țara lor nu are o bază istorică și este o creație a Uniunii Sovietice,în timp ce majoritatea susține că nu sunt „același popor” cu rușii și că cele două țări nu ar trebui să se unească.

Deși Occidentul a avertizat de nenumărate ori că președintele rus Vladimir Putin pregătește un atac asupra Ucrainei, doar 13% dintre ruși cred că Moscova ar putea iniția acțiuni militare împotriva țării vecine.

Majoritatea rușilor sunt de părere că nu va exista un atac ucrainean asupra țării lor, în timp ce 31% susțin că este posibil, iar doi din trei cetățeni (65%) se așteaptă la încheierea pașnică a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...