Soluția autorităților pentru românii care nu au primit loc de parcare de la primărie. Cât costă să își lase mașina aproape de casă

Stan Filon 05.08.2022, 11:11
Soluția autorităților pentru românii care nu au primit loc de parcare de la primărie. Cât costă să își lase mașina aproape de casă

Iată ce soluție au găsit autorităților pentru românii care nu au primit loc de parcare de la primărie! Șoferii din București nu vor mai găsi parcări gratuite cel puțin în centrul Capitalei, începând cu data de 15 august. Vor avea loc modificări importante, iar șoferii trebuie să știe că ora de parcare în centrul Capitalei va costa inițial 10 lei pe oră. Autoritățile au de gând însă să scadă prețul la 5 lei pe oră. Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a spus ce se întâmplă cu șoferii din celelalte cartiere bucureștene care nu au un loc de parcare.

Soluția autorităților pentru românii care nu au primit loc de parcare de la primărie

Așadar, începând cu data de 15 august, nu se vor mai găsi parcări gratuite în centrul Capitalei. Autoritățile s-au concentrat mai mult pe zona zero, după cum a recunoscut viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, unde au fost trasate mai multe locuri de parcare, față de zona periferică.

„În București există două tipuri de locuri de parcare: cele de reședință, care sunt atribuite de sectoarele Municipiului București, și cele administrate de Primăria Municipiului București, trasate special și marcate cu albastru în toate zonele Capitalei. Nu ne atingem sub nicio formă de locurile de parcare de reședință pe care cetățenii le au și pe care le-au preluat de la primăriile de sector. Ce aducem noi nou în această politică de parcare sunt noi beneficii pentru riveranii care nu au putut să preia un loc de parcare, pentru că s-au epuizat în proximitatea casei și venim cu un preț preferențial de 1,6 lei pe zi pentru orele 19.00-07.00, loc de parcare cu rezervare, în zona casei. Cele mai multe solicitări pe care le-am avut în București și în zona centrală sunt din partea riveranilor care nu mai au unde parca seara”, a adăugat el.

Solutia autoritatilor pentru romanii care nu au primit loc de parcare de la primarie
Solutia autoritatilor pentru romanii care nu au primit loc de parcare de la primarie

Apar abonamentele de noapte

Dar ce se va întâmpla cu șoferii care plătesc abonament de parcare și găsesc o altă mașină pe locul lor? E bine, aceștia vor putea suna la poliție, spune viceprimarul. Trebuie menționat faptul că de aceste tarife pot beneficia doar cei care au domiciliul în zona respectivă, nu și cei care stau cu chirie, dar fără viză de flotant, de exemplu.

Există acum 3 zone delimitate pentru parcarea cu plată. În zona 0 – parcarea costă 10 lei pe oră, în zona 1 – 5 lei pe oră, iar în zona 2 – 2,5 lei pe oră. Șoferii pot alege de asemenea abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre aceste zone.

Bujduveanu a spus însă că va iniția un proiect pentru modificarea acestor tarife, prin comasarea zonelor 0 și 1 și stabilirea unui tarif unic, de 5 lei pe oră pentru toate parcările publice din zona centrală. În plus, tariful nu se va mai dubla începând cu a treia oră de parcare.

Abonamentele de noapte vor costa 50 lei pe lună pentru riverani. De asemenea, valoarea abonamentului lunar pentru zona 1 va fi redusă, iar cu acesta, șoferii vor putea parca, pe timpul zilei, în orice loc de parcare al Primăriei. Bujduveanu a spus că în acest moment sunt 12.190 de locuri de parcare în zona centrală, iar numărul acestora urmează să crească la 30.000 anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe