Șoferii sunt în pragul disperării: prețul carburanților continuă să crească vertiginos. Cu cât s-au scumpit astăzi motorina și benzina

Stan Filon 24.01.2023, 16:47
Șoferii sunt în pragul disperării: prețul carburanților continuă să crească vertiginos. Cu cât s-au scumpit astăzi motorina și benzina

Ziua și creșterea de preț la carburanți, cam așa am putea să vorbim despre piața din România. La doar două zile după o scumpire, austriecii de la OMV Petrom au majorat din nou prețul la combustibili. De data aceasta, însă, scumpirea a fost una mai mare, față de precedentele.

Prețul carburanților continuă să crească vertiginos

Carburanții și-au modificat prețul la câteva zile, în România, de la începutul anului. În general, prețul crește și așa s-a întâmplat și marți dimineața, după cum au constatat toți șoferii. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut din nou marți prețul benzinei și motorinei, la două zile de la precedenta scumpire a carburanților.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat pe 24 ianuarie 2023 un preț al benzinei standard de 6,58 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,71 lei/litrul. Așadar liderul pieței de distribuție a carburanților a crescut prețul benzinei și motorinei cu  9 bani pe litru, scrie economica.net. 

Pretul carburantilor continua sa creasca vertiginos
Pretul carburantilor continua sa creasca vertiginos

Creșteri de preț la doar câteva zile

Potrivit sursei citate, este o scumpire mai mare decât cele operate de la începutul anului, când prețurile creșteau în general cu 5 bani pe litru. Pe 22 ianuarie benzina s-a scumpit cu 5 bani pe litru. Pe 20 ianuarie, prețul motorinei creștea cu 5 bani pe litru. Pe 19 ianuarie, compania a operat o scumpire de cinci bani pentru benzină. Cu două zile înainte, pe 17 ianuarie, compania petrolieră operase o majorare de preț tot de cinci bani pe litru, și la benzină și la motorină. Cu trei zile înainte, pe 14 ianuarie, Petrom a operat o majorare identică – cinci bani pe litru și la benzină și la motorină.

O explicație ar putea veni de pe piețele externe, unde prețurile petrolului sunt în creștere de la începutul anului, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, crescând până la 88 de dolari pe baril.

În România se consumă anual circa 7,3 milioane de tone de carburanți, din care 5,9 milioane de tone motorină. La rândul ei, doar circa două treimi din motorina necesară se produce în cele trei rafinării din țară, iar restul se importă.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...