Impact LIVE

Sociologul Alfred Bulai, despre radiografia scenei politice românești la emisiunea Laviniei Șandru: PNL și PSD nu au niciun fel de amenințare

Elena Avramescu 09.06.2022, 14:30
Sociologul Alfred Bulai, despre radiografia scenei politice românești la emisiunea Laviniei Șandru: PNL și PSD nu au niciun fel de amenințare

În ediția de astăzi a emisiunii Impact Live, Lavinia Șandru l-a avut invitat pe Alfred Bulai, cunoscutul sociolog român, cu care a discutat despre cum trebuie să privim mișcările din spațiul public, din zona politică și din zona socială. Făcând o radiografie a scenei politice românești, sociologul Alfred Bulai a avut mai multe concluzii pertinente, după cum puteți vedea mai jos.

Părerea lui Alfred Bulai despre scena politică din România

Radiografia scenei politice românești are o importanță aparte pentru țara noastră, mai ales că sunt destul de multe discuții cu privire la felul în care se așează spectrul politic.

„Văd puterea, opoziția n-o văd. Puterea este într-o perioadă foarte proastă a societății românești, dar și foarte confortabilă, fiindcă nu există opoziție. Puterea, în acest moment, PNL-ul cu PSD-ul, UDMR-ul nici nu contează, dar e un plus acolo, nu are niciun fel de amenințare. Nu există decât o perioadă în care pot să facă aproape orice.

Cele două partide importante din Opoziție sunt în derută, deocamdată. USR începe să se regăsească, să se gândească, ce să facă în viață. Tocmai s-a dezlipit ceea ce fusese o lipitură destul de artificială, vrea să renască PLUS-ul într-un nouă formulă. Domnul Cioloș a plecat singur de acolo, nu știu dacă l-a urmat cineva, probabil că doar câțiva prieteni.

USRL-ul încă se regăsește, pentru că a fost un partid care s-a construit într-o modalitate de reacție, de critică socială, care a funcționat doar în registrul anti PSD, nu mai e la modă, mai ales că atunci tonul îl dădea Iohannis, acum Iohannis e prietenul cel mai bun al PSD-ului, tocmai i-a și lăudat. PNL-ul nu mai poate fi dușmanul de moarte al PSD-ului și a rămas USR-ul, care nu are credibilitate, mai ales că vârful de formă l-a avut în 2019, la Alegerile Europarlamentare, când s-a apropiat de celelalte două partide.”

Parerea lui Alfrei Bulai despre scena politica din Romania
Parerea lui Alfrei Bulai despre scena politica din Romania

Alfrei Bulai a vorbit și despre parcursul partidului AUR, care a avut foarte mare priză la public dintr-o dată, însă doar cât a durat pandemia de COVID-19.

„AUR-ul a construit un discurs coerent, puternic, naționalist, credibil, față de alte partide, dar a mers pe o singură temă anul trecut și, de fapt, odată cu pandemia: lupta împotriva restricțiilor, aberațiilor, a altor lucruri absurde, și era firesc să aibă priză la public, dat fiind faptul că, dacă ne gândim la vaccinare, mai mult de jumătate din populație nu s-a vaccinat. Problema este că, în momentul în care s-au ridicat restricțiile, au rămas fără obiectul muncii. Și au rămas, poate, luați pe nepregătite.”

În continuare, sociologul a vorbit despre așa zisa vocație naționalistă din România.

„Nu există o vocație naționalistă în România. Naționalismul a fost creat, în mare măsură, de comuniști. Comuniștii au avut programe puternice de întărire, de valorificare a culturii naționale, meritorii. Nu uitați câte filme istorice s-au făcut în perioada comunistă. Din punctul acesta de vedere s-a diminuat cultura pe timp naționalist, ea a fost foarte puternică în anii 90, când și a explodat.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...