Situație gravă în Kiev după ce spitalele au rămas fără curent. Mulți pacienți, aflați în pericol după ce operațiile chirurgicale au fost anulate

Elena Avramescu 03.11.2022, 17:28
Situație gravă în Kiev după ce spitalele au rămas fără curent. Mulți pacienți, aflați în pericol după ce operațiile chirurgicale au fost anulate

Ultimele bombardamente din Kiev au produs mari pagube, mai ales unităților medicale care au rămas fără curent electric. Unele dintre acestea au fost nevoie să instaleze generatoare pentru a face față bombardamentelor rusești de care au dus la degradarea completă a rețelei electrice a țării. Ceea ce a pus și mai mari probleme a fost faptul că Rusia a vizat instalațiile electrice ale Ucrainei, astfel că apa a fost întreruptă.

Patru spitalele din Kiev au rămas fără curent

În acest sens, patru spitale din Kiev au rămas fără apă curentă pentru cea mai mare parte a unei zile, fiind pentru prima oară când se întâmplă asta de la începutul invaziei rusești. Printre acestea se enumeră și Centrul clinic regional din Kiev, unde medicii și asistentele au reușit să transfere de urgență cele mai urgente cazuri la spitalele funcționale, însă toate operațiile chirurgicale au fost anulate, ceea ce însemană că mulți pacineți au fost puși în mare pericol.

„Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu. Rusia vorbește chiar despre arme nucleare, așa că trebuie să fim pregătiți pentru cele mai dificile provocări”, a spus viceguvernatorul regiunii Kiev, Vitaliy Vlasyuk, potrivit CNN.

Au trecut câteva săptămâni de când forțele rusești au lovit infrastructura critică a Ucrainei, reușind să deterioreze extrem de grav rețeaua electrică. În acest sens, multe orașe din țară au fost nevoite să impună pene de curent programate pe durata a câtorva ore.

Chiar dacă spitalele se bazează pe generatoare de rezervă în timpul întreruperilor de curent, ultimele atacuri au fost atât de puternice încât pompele de apă din oraș nu au mai reușit să funcționeze, prin urmare 1.500 de pacienți din oraș au rămas în beznă.

Situatie grava in Kiev dupa ce spitalele au ramas fara curent
Spital bombardat in Kiev

„Suntem pregătiți pentru situații de urgență în fiecare zi și suntem pregătiți pentru întreruperi de energie electrică, dar lipsa apei a fost absolut catastrofală pentru noi”, a spus și Daryna Melnyk, director medical la Spitalul Clinic Regional din Kiev.

În decursul acestei săptămâni urmau să aibă loc mai multe de 50 de intervenții chirurgicale, însă personalul medical nu a avut cum să curețe instrumentele chirurgicale din cauza lipsei de apă curentă. Din nefericire, cei care așteptau proceduri ce nu reprezentau o urgență au fost nevoiți să plece acasă.

„Rusia vrea să ne priveze de componente critice ale vieții sociale. Dacă oamenii noștri nu sunt uciși de bombe, ei pot fi privați de apă, electricitate și asistență medicală”, a mai spus Melnyk.

În cele din urmă, sistemul de apă al Kievului funcționează acum în parametrii normali, însă personalul spitalului pregătește deja planuri de evacuare pentru data viitoare când Rusia va lovi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...