Situație fără precedent la Spitalul de Urgență Craiova, din cauza consumului uriaș de oxigen. Medicii sunt disperați

Alexandrina Toader 05.04.2021, 15:07
Situație fără precedent la Spitalul de Urgență Craiova, din cauza consumului uriaș de oxigen. Medicii sunt disperați

Situație fără precedent la Spitalul de Urgență Craiova, care se confruntă cu o situație fără precedent: se operează doar cazurile de urgență, deoarece consumul uriaș de oxigen la nivelul spitalului nu permite executarea tuturor intervențiilor chirurgicale.

Situație fără precedent la Spitalul de Urgență Craiova

Datorită numărului mare de pacienți internați și care necesită oxigen, atât în sectorul COVID, cât și în cel non-COVID, presiunea oxigenului în sălile de operații este scăzută, iar intervențiile chirurgicale care se fac în acest moment în spital sunt doar cele de maximă urgență. Toate paturile din secția ATI sunt ocupate, acestea fiind conectate la surse de oxigen, iar ventilația are loc în mod mecanic.

În acest moment, presiunea oxigenului este redusă, spitalul asigură în acest moment intervențiile chirurgicale de urgență, acele intervenții care se pot temporiza, tocmai pentru a putea să tratăm pacienți și, în mod corespunzător și să nu fie afectată această activitate a spitalului, a declarat Cristina Geormăneanu, directorul medicat al spitalului.

Situatie fara precedent la Spitalul de Urgenta Craiova
Situatie fara precedent la Spitalul de Urgenta Craiova

Conducerea spitalului recunoaște situația gravă în care se află și confirmă că se caută soluții pentru modificarea distribuției de oxigen.

Clinica de Terapie Intensivă, sector COVID, este în acest moment ocupată în întregime, toate locurile sunt ocupate, 24 de pacienți internați sunt în acest moment în clinica de Terapie Intensivă, sector COVID. De asemenea, și sectorul non-COVID al Clinicii de Terapie Intensivă este ocupat în totalitate, sunt 23 de pacienți. De menționat că toți acești pacienți, internați atât în sectorul COVID, cât și în sectorul non-COVID sunt ventilați mecanic invaziv și non-invaziv. De asemenea, sectorul în care izolăm pacienții confimați sau suspecți cu COVID amenajat la parterul clinicii de cardiologie intervențională a spitalului nostru unde primim și îngrijim acești pacienți este, de asemenea, ocupat.

Toate paturile cu sursă fixă de oxigen sunt ocupate în acest moment, avem 14 pacienți internați pe clinica de terapie intensivă care primesc tratament complet în acest sector al unității de primiri urgențe, însă așteaptă eliberarea unui pat în clinica de terapie intensivă. 21 de pacienți sunt acum în acest sector de izolare, este o situație fără precedent, nu s-a mai confruntat spitalul nostru cu asemenea situație, este un consum mare de oxigen în clinica de terapie intensivă, sunt probleme și niciodată nu s-a mai confruntat spitalul cu așa situație, a mai spus Cristina Geormăneanu, directorul medical al spitalului.

Directorul medical a mai menționat că rețeaua de distribuție a oxigenului, veche de peste 50 de ani, nu poate să facă față consumului actual de oxigen, necesarului de oxigen iar Biroul Tehnic al spitalului este în acest moment preocupat pentru găsirea unei soluții – schimbarea rețelei de distribuție a oxigenului, dar lucrările pot dura până la două – trei săptămâni.

Situatie fara precedent la Spitalul de Urgenta Craiova
Situatie fara precedent la Spitalul de Urgenta Craiova
Urmăriți Impact.ro și pe