Situație fără precedent la granița României cu Bulgaria. Autoritățile sunt în alertă

Redacția IMPACT 20.05.2020, 15:27

Punctele mari de trecere a frontierei cu România sunt tot mai aglomerate. Dacă de zilele trecute cetățenii stau la cozi interminabile la Nădlac, pentru a intra în țară, și la granița cu Bulgaria s-au format cozi kilometrice.

Prelungirea timpilor de așteptare la intrarea în Bulgaria

Mai multe cozi s-au format la punctele mare ale frontierei cu România, în urma numărului mare de cereri de tranzit, după anunțul autorităților de ridicare a obligativității carantinării. La Vama Nădlac oamenii au așteptat chiar și 12 ore pentru a putea trece granița. Traficul a fost îngreunat din cauza controalelor amănunțite efectuate de autorități, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Ministrul Afacerilor Interne, Bogdan Aurescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ministrul Afacerilor Interne, Bogdan Aurescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Și la granița României cu Bulgaria s-au format miercuri mai multe cozi create de persoanele care vor să intre pe teritoriul României. Conform reglementărilor în vigoare, cetățenii români pentru care se permite tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria trebuie să informeze în prealabil Ambasada României la Sofia, care, împreună cu Ministerul bulgar al Afacerilor Externe, obține acordul Ministerului bulgar al Afacerilor Interne cu privire la punctele de trecere a frontierei pentru intrare, respectiv ieșire pentru trecerea în regim de tranzit.

Din cauza numărului mare de cereri pentru tranzit transmise de misiunile diplomatice, durata de procesare a acestora de către autoritățile bulgare a crescut în mod semnificativ, astfel că timpii de așteptare la intrarea în țară pot ajunge până la 6 ore, potrivit unui anunț venit de la Ministerul Afacerilor Externe(MAE).

Mai multe tiruri au așteptat, în ultimele ore, la ieșirea din România prin PTF Giurgiu-Ruse, Bulgaria, unde s-a format o coadă de aproximativ zece kilometri ce ocupă prima bandă de mers a DN 5 Bucureşti-Giurgiu până în dreptul localităţii Daia, scrie Agerpres.

„Cântarul electronic pe partea bulgară nu a funcţionat între orele 10,00 şi 12,30 şi, practic, nimeni nu a putut ieşi din ţară. De aceea s-au format aceste cozi, dar acum a început să funcţioneze şi s-a dat drumul la coloana de TIR-uri. Pe intrarea în ţară nu au fost probleme şi nu sunt cozi de TIR-uri”, a declarat marţi, pentru Agerpres, şeful ITPF Giurgiu, Ionel Tîrsînoagă.

Potrivit Poliției de frontieră, granițele de la Zimnicea, Bechet și Negru Vodă sunt închise temporar.

În ce condiții este permisă tranzitarea teritoriului bulgar

Tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria este permisă doar pentru întoarcerea în statul de reședință și numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria. MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să tranziteze teritoriul Bulgariei în scopul întoarcerii în statul de reședință să informeze Ambasada României la Sofia cu minimum 48 de ore înainte de data sosirii în Bulgaria, pentru a putea efectua demersurile necesare pe lângă autoritățile bulgare cu privire la traseul de tranzit.
Românii care intenționează să tranziteze Bulgaria trebuie să trimită o solicitare pe adresa de e-mail a Secției Consulare a Ambasadei României la Sofia: [email protected].

Ce trebuie să conțină solicitarea călătoriei

  • 1) numele şi prenumele persoanelor;
  • 2) numărul paşaportului / seria şi numărul cărţii de identitate;
  • 3) data intrării pe teritoriul Bulgariei (data şi ora zborului, dacă este cazul);
  • 4) traseul tranzitului (punctul de intrare, respectiv punctul de ieşire în/din Bulgaria);
  • 5) dacă este disponibil, numărul de înmatriculare al mijlocului de transport care asigură deplasarea pe teritoriul Bulgariei.

Sursa foto: Facebook/ Poliția Română 

Urmăriți Impact.ro și pe