Situaţie disperată. Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului

Ana Anitoiu 02.05.2022, 21:27
Situaţie disperată. Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului

Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului ce a fost declanșat pe 24 februarie de liderul rus Vladimir Putin. Directorul pentru Germania al Programului Alimentar Mondial din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că această sursă de hrană nu poate fi livrată în țările în care este necesară.

Aproximativ 4,5 milioane de tone de grâu, blocate

Potrivit directorului din cadrul ONU, Martin Frick, aproximativ 4,5 milioane de tone de grâu au rămas în containere în porturile ucrainene, din cauză că rutele comerciale au fost blocate de agresiunea militară rusească. Accesul la porturi este blocat, iar rezervele de hrană sunt utilizate ca armă în conflict. Oficialul german a adăugat că foamea nu trebuie să fie folosită nici ca armă militară, nici ca armă economică.

Martin Frick a făcut acest avertisment în contextul în care Ucraina se numără printre principalii exportatori de grâu din lume. Țara este și un exportator important de porumb. Potrivit ONU, aproximativ 30 de milioane de tone de porumb și 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în această țară în anul 2020. De exemplu, numeroase țări din Africa de Nord depind pentru securitatea lor alimentară de grâul ieftin din Ucraina.

Situatie disperata. Milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina
Milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina. Foto: pexels.com

Ce plan are Germania pentru a ocoli rutele blocate de război

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că țara lui se va implica pentru a oferi ajutor acolo unde există lipsuri de hrană provocate de război. Oficialul a avertizat cu privire la posibilitatea serioasă a unei crize alimentare globale.

„Acest război va avea consecințe în toată lumea. Acum trebuie să ne preocupe faptul că vor fi oameni care vor muri de foame, că sunt țări care nu vor mai putea să-și permită hrană pentru populațiile lor, și că această situație de război ar putea duce la o foamete globală”, a spus Olaf Scholz, răspunzându-le și protestatarilor care l-au criticat pentru ajutarea Ucrainei cu armament în lupta ei împotriva invadatorilor ruși.

Guvernul german și firma de logistică a principalului operator național de căi ferate german, DB Cargo, au confirmat, săptămâna trecută, că urmează să deblocheze rezervele de cereale, transportându-le cu trenul din Ucraina.

Planul este denumit „Podul de Cereale” și implică cooperare între Căile Ferate Ucrainene și operatori de căi ferate din Polonia, Cehia, Slovacia și România. Obiectivele comune sunt de a stabili rute interconectate de-a lungul Europei și de a ajuta la distribuția cerealelor către țările care au mare nevoie de acestea.

În afară de transporturile de recolte, proiectul „Podul de Cereale” ar urma să implice și furnizarea de utilaje agricole, inclusiv tractoare și piese de schimb. Scopul este de a-i ajuta pe fermierii din Ucraina care se pregătesc să însămânțeze pământul pentru recoltele de vară.

O jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia, care mai este și un exportator de îngrășăminte important. Exporturile Kievului s-au oprit din cauza războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin, iar capacitatea de a produce alimente în acest an este pusă la îndoială.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...