Sistemul hibrid de cursuri, un eșec de nedescris? „Copiii aceștia vor fi pierduți pentru totdeauna”. Cine a lansat avertismentul crunt

Rădulescu Valentin 16.09.2020, 16:14
Sistemul hibrid de cursuri, un eșec de nedescris? „Copiii aceștia vor fi pierduți pentru totdeauna”. Cine a lansat avertismentul crunt

Noul an școlar a început recent, dar chiar și cu noile reguli impuse, elevii sunt nevoiți să învețe prin sistemul hibrid, cel care necesită accesul la internet. Deoarece nu mulți au posibilitatea de a efectua orele online, unii profesori consideră că este un eșec total pentru elevi. De asemenea, copiii vor începe să piardă și multe informații, pe care vor fi nevoiți să le recupereze în următorii ani.

Sistemul hibrid pentru elevi este un eșec?

Autoritățile locale au vorbit recent despre nerespectarea drepturilor elevilor. Din cauza perioadei de pandemie, copiii trebuie să învețe prin sistemul hibrid, ceea ce necesită accesul la dispozitive performante care să permite învățatul online. Acest lucru nu este posibil însă în zonele sărace și devastate, acolo unde sistemul de învățământ este deja un dezastru din punct de vedere pragmatic.

„Nu e vorba deloc doar de copiii din mediile rurale, mai sarace. Stim deja, s-a tot vorbit de toata povestea cu conexiunea la internet, cu tabletele care vor veni, sunt toate legende. Vorbim de aceste lucruri de luni de zile si cu toate aceasta nu s-a intamplat absolut nimic. Suntem in momentul in care abia acum unele scoli trebuie sa scrie proiecte europene pentru a primi aceste tablete. Imaginati-va cand vor ajunge aceste tablele la copii? Probabil la sfarsitul anului scolar, asta in cel mai bun caz. Vorbim de inca un an pentru copiii acestia din familii dezavantajate, este pur si simplu catastrofal. Copiii acestia vor fi pierduti pentru totdeauna.”, a spus Cristina Tunegaru, care este de părere că în acest moment este un haos total în Educație.

Sistemul hibrid de cursuri, un eșec de nedescris?
Sistemul hibrid de cursuri, un eșec de nedescris? „Copiii aceștia vor fi pierduți pentru totdeauna”. Cine a lansat avertismentul crunt

”Nu se pot susține ore în sistem hibrid”

Cristina Tunegaru a vorbit în continuare despre învățământul online, sistem ce a fost aprobat încă de la începutul pandemiei cu noul tip de virus. Aceasta este de părere că orele online sunt foarte greu de desfășurat, iar copiii învăță lent. Totodată, există multe probleme legate de conexiune și claritatea imaginii, pe care unii nu au posibilitatea de a o rezolva.

„Cred ca sistemul hibrid va fi un esec, ca in perioada urmatoare vom vedea ca nu se pot sustine ore in sistem hibrid. Nu din vina scolilor sau a profesorilor, pur si simplu nu a existat niciun sprijin pentru scoli. Nici de la Ministerul Educatiei, de-a lungul anilor si nici in ultimele sase luni, nici de la Consiliile Locale, adica cei care aveau obligatia sa sprijine scolile cu resursele materiale, sa deschida posturi, sa angajeze oameni. Solutiile se puteau gasi, insa ele trebuiau gandite din timp. In acest moment fiecare scoala carpeste pe ici pe colo cu ce poate.

Va spun, din discutiile cu colegii mei, ca au fost scoli in Bucuresti unde nu s-au putut tine orele in sistem hibrid, unde transmisiunea directa nu s-a putut realiza, chiar si la licee bune nu a existat o conexiune suficient de buna pentru desfasurarea orelor in acest sistem. Deci s-au blocat la primul pas. Nici macar nu mai are rost sa vorbim ca nu exista tablete pentru copii sau profesori care nu vor sa-si dea acceptul de a fi filmati, noi ne-am blocat la conexiune. Imaginati-va cati pasi trebuie sa facem pentru a realiza o ora cat de cat decenta, care sa le permita copiilor sa inteleaga ceva, sa invete ceva.”, a mai spus Cristina Tunegaru.

Urmăriți Impact.ro și pe