Sistemul de pensii din România se schimbă din rădăcini: ce urmează pentru milioane de pensionari

Gabriel Peneș 21.06.2023, 09:30
Sistemul de pensii din România se schimbă din rădăcini: ce urmează pentru milioane de pensionari

Sistemul de pensii va trece printr-o reformă substanțială în următoarea perioadă. De rezolvarea problemei pensiilor speciale depinde și primirea fondurilor europene din PNRR, iar milioane de pensionari din România așteaptă cu interes să vadă cum va soluționa guvernul situația pensionarilor privilegiați din țara noastră.

Sistemul de pensii din România se schimbă din rădăcini

Sistemul de pensii va fi reformat, iar problema pensiilor speciale este punctul cel mai fierbinte, mai controversat. Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Muncii, Marius Budăi, au dat asigurări că legea pensiilor speciale va trece prin Camera Deputaților până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică până la 30 iunie.

Dar sute de magistrați din țară au ales să protesteze energic împotriva modificărilor preconizate în noua lege, încetând activitatea în mai multe tribunale și parchete din București și din țară.

În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu trebuie să mai existe posibilitatea legală de a abuza de sistem.

„Este clar că trebuie rezolvată această problemă a pensiilor speciale, între ghilimele, ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială, că trebuie ca fiecare să iasă la o vârstă așa cum iese și cel din sistemul public; și multe alte lucruri, că nu trebuie niciun venit de la pensie să depășească venitul avut în activitate”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Sistemul de pensii din România se schimbă din rădăcini: ce urmează pentru milioane de pensionari
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că reforma pensiilor speciale este o necesitate și va fi făcută

Ce urmează pentru milioane de pensionari

Ministrul a mai declarat că magistrații care sunt nemulțumiți de schimbările din legea pensiilor speciale, ar trebui să vadă mai exact care sunt modificările concrete, nu să se informeze din alte părți.

„Acum, că unii domni magistrați se opun, poate ar trebui mai multă comunicare în interiorul sistemului să vadă exact care sunt schimbările și care sunt, până la urmă, și condiționalitățile, pentru că erau doi oameni atunci pe televizor, unul e premier acum și unul e ministru muncii, care strigau că în PNRR vor fi trecute tot felul de capcane și tot felul de chestii”, a spus Marius Budăi.

De asemenea, acesta a subliniat că Marcel Ciolacu a fost „extrem de clar” în privința pensiilor de serviciu, iar România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza lor.

„Eu sunt sigur că prin dialog vor înțelege magistraţii exact toate modificările. S-a întâlnit premierul Marcel Ciolacu astăzi cu reprezentanții CSM, a fost o discuție extrem de constructivă.

Suntem în directă conlucrare cu dumnealor și cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente. Suntem extrem de determinați și noi și dumnealor ca jalonul și reforma să fie îndeplinite. Suntem în interiorul unei unor discuții și suntem pe final. Suntem la un sfert de pași să îndeplinim jalonul cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul Muncii.

La ora actuală, pensia medie a pensionarilor proveniți din rândul magistraților este de aproape 22.000 de lei, de 11 ori mai mare decât pensia medie a unui pensionar obișnuit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....