Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”. E dificil de pronunțat

Beatrice Dumitru 01.06.2023, 11:45
Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”. E dificil de pronunțat

Cuvintele reprezintă modalitatea de transmitere a informației. Ceea ce puțini știu, însă, este faptul că în vocabularul limbii române există un singur cuvânt care începe cu „tm”. Dacă nu îl cunoști, află din rândurile de mai jos care este acesta, dar și alte curiozități despre limba română.

Cuvântul care înceoe cu „tm”

Unicul cuvânt din limba română care începe cu “tm” te scoate din încurcătură când joci Fazan, jocul pe care toți copiii îl joacă în copilărie. Iată care este singurul cuvânt dinvocabularul românesc care începe cu „tm”.

Singurul cuvânt din vocabular limbii române care începe cu „tm” este tmeză. Potrivit DEX, acesta înseamnă intercalarea unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul pentru el este „tmeze”.

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”. E dificil de pronunțat
Româna adună aproximativ 170.000 de cuvinte.

Curiozități din limba română

„Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

De asemenea, singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este ”kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

Mai trebie să știi că limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.

Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane este „înspre” și conține 6 litere, scrie shtiu.ro.

Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă de două ori este angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. Mai exact 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.

Româna este între primele opt limbi ale lumii ca număr de cuvinte. Ultima ediție a „Marelui Dicționar al Limbii Române” adună 170.000 de cuvinte, fără diminutive, încă aprox. 30.000.

Într-o viață de 70 de ani, un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...