Singura plantă care poate înlocui cu succes carnea și laptele. Se găsește și în România și arată superb

Corina Oprea 03.05.2023, 19:25

Carnea și laptele sunt alimente pe care majoritatea oamenilor le consumă, dar uneori este bună și o pauză de la acestea. Au o mulțime de beneficii, dar nu strică o cură în urma căreia să ne simțim mai bine. Există o plantă care le ține locul perfect și se găsește și în România. În plus, este de o frumusețe rară.

Planta care ține loc de carne și lapte

Există o plantă extrem de bună, care ține perfect locul cărnii sau a laptelui. Este vorba despre lupin, care face parte din familia leguminoaselor, la fel ca mazărea. Cele mai cunoscute tipuri sunt lupinul alb, lupinul galben sau lupinul albastru, toate recomandate de către medici pentru cei care vor să ia o pauză de la alimentele precizate mai sus.

Compoziția boabelor de lupin este: glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi esențiali în cantități mari, vitamine, acizi organici, acizi grași și o cantitate mare de fibre. Conține acizi polinesaturați, care au ca efect scăderea colesterolului.

Atenție, însă, la cum pregătești această plantă, pentru că nu este deloc simplu. Se țin boabele în apă sărată câteva zile și abia apoi pot fi consumate. Ele pot fi făcute pastă precum humusul sau chiar iahnie. Pot fi consumate chiar și prăjite, condimentate bine.

Planta recomandată persoanelor cu diabet sau obezitate

Boabele de lupin conțin nutrienți extrem de importanți: o mulțime de fibre, toți cei nouă aminoacizi esențiali, dar și o mulțime de vitamine și minerale. Medicii le recomandă pentru consum, făcând miracol pentru organism. Sunt destinate în special persoanelor care suferă de diabet sau obezitate, având un conținut scăzut de zaharuri.

Fasolea de lupin conține, printre altele, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6 și acid folic sau vitamina B9 și este și o sursă bună de vitamina C. Specialiștii spun că are un indice glicemic extrem de scăzut, motiv pentru care ar trebui să o consume din plin cei care suferă de diabet.

Cantitatea ridicată de fosfor ajută și ea la sănătatea oaselor și dinților, dar și la buna funcționare a rinichilor și musculaturii.

Urmăriți Impact.ro și pe