Shakira scapă de acuzația de plagiat pentru hit-ul „La Bicicleta”

Iorgu Ianusi 16.05.2019, 15:25
Shakira scapă de acuzația de plagiat pentru hit-ul „La Bicicleta”

Starul columbian Shakira şi compozitorul și cântărețul Carlos Vives, de asemenea de origine columbiană, au scăpat de acuzațiile de plagiat lansate de un compozitor cubanez. Informația este prezentată de The Washington Post. Reclamantul susținea că artiștii i-ar fi copiat o creație în cântecul „La bicicleta”.

Procesul a fost intentat în 2017, la o instanță din Madrid iar magistrații au au respins, în cele din urmă, acuzațiile cubanezului Livan Rafael Castellanos, care susține că „La Bicicleta” seamănă foarte tare cu o creație a sa din 1997, „Yo te quiero tanto”.

Livam Rafael Castellanos, care deține și casa de discuri Maryla Dianik Romeu (MDRB Music Publishing), era cât pe ce să izbucnească în lacrimi în timpul unei înfățișări:

„Este ca şi cum s-ar atinge de unul dintre copiii mei (…) Am fost furat.” Livam Rafael Castellanos

Piesa „La Bicicleta” a fost premiată  la gala Grammy Latino din 2016 la categoriiel „Cel mai bun cântec” și „Cea mai bună înregistrare”.

Shakira la proces

În fața tribunalului din Madrid, Shakira a spus că „nu a auzit” de acest cântec. Artista chiar a fredonat melodia şi a explicat că nu are cum să existe o asemănare între cele două creații. Shakira a precizat că nu este compozitoarea piesei „La bicicleta” și că a compus doar unul dintre refrenele cântecului.

La rândul său, columbianul Carlos Vives a precizat că nu îl cunoaște pe artistul cubanez care i-a denunțat. Carlos Vives este cel care a compus melodia – și parțial, textul – hitului „La bicicleta”, al cărui co-autor este producătorul Andrés Castro, și el acuzat de plagiat în acest caz, alături de compania Sony Music.

Reclamantul cubanez susține că producătorul Andrés Castro a obținut cântecul său din 1997, din care s-ar fi inspirat, prin intermediul unuia dintre reprezentanţii săi. Hitul Shakirei, „La bicicleta” obținea la gala premiilor Grammy Latino distincția pentru cel mai bun cântec.

Shakira nu scapă de probleme. E suspectată de fraudă fiscală

Artistul cubanez care a adus-o pe Shakira în fața instanței cere să îi fie recunoscute drepturile de autor și acuză că „La bicicleta” ar fi un plagiat. Dar aceasta nu e nici pe departe singura neplăcere pentru starul columbian. În vârstă de 42 de ani, Shakira e chemată din nou în fața unui tribunal. Autoritățile o acuză de fraudă fiscală cu prejudicii estimate la 14,5 milioane de euro. Shakira este stabilită în Barcelona alături de partenerul său de viață, fotbalistul Gerard Piqué şi de cei doi copii ai lor.

Urmăriți Impact.ro și pe