Sfântul Gheorghe 2024, tradiții și obiceiuri. De ce nu este bine să dormi pe 23 aprilie

23 04. 2024, 15:47

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox, este prăznuit în fiecare an la data de 23 aprilie. Ziua sa este marcată, potrivit tradiției populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi, simbolizând renașterea naturii. Vezi tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe 2024.  

Sfântul Gheorghe, sărbătoare cu cruce roșie în calendar

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, recunoscut ca unul dintre principalii apărători ai creștinismului, este celebrat anual pe 23 aprilie. În 2024, sărbătoarea pică în Postul Paștelui sau Postul Mare, cel mai lung și mai aspru post din an. Din acest motiv, credincioșii vor avea permisiunea să consume ulei și vin.  

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe este marcată cu o cruce roșie în calendar, semn distinctiv pentru importanța slujbei. Pe 23 aprilie 2024, peste un milion de români care poartă numele Gheorghe își sărbătoresc onomastica.  

În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este cunoscut drept un zeu al vegetației și un protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. Se spune că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, San-George deschide drumul naturii spre viață. 

Numele Sfântului Gheorghe vine din greacă, ”georgos”, și se traduce prin țăran, fermier, lucrător al pământului. În iconografie, sfântul apare călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Ipostaza are legătură cu o legendă conform căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, care era terorizată de un balaur. 

Citește și: Calendar ortodox aprilie 2024, cele mai importante sărbători. Pe ce dată pică Sfântul Gheorghe?

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024 

Una dintre practicile răspândite în ziua praznicului este împodobirea caselor și anexelor cu simboluri vegetale – crengi de stejar sau de păr, rug verde și leuștean, frunză de fag sau gorun – care marchează renașterea naturii. Potrivit tradiției populare, aceste simboluri vegetale au puterea de a apăra gospodăriile de acțiunea spiritelor rele.  

Cele mai populare traditii de Sfantul Gheorghe

În dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor. Se spune că busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: persoana care se spală cu roua de pe el va fi cinstită de toată lumea. 

Potrivit unei superstiții străvechi, cine doarme în această zi sfântă ia somnul mieilor și va fi somnoros tot anul. Gunoiul scos în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcinile pomilor, ca să rodească bine. 

Pe 23 aprilie, gospodinele obișnuiesc să adune plante medicinale de pe câmp, pe care le păstrează peste an. Dacă în ziua prăznuirii Sfântului Gheorghe este rouă multă sau pâclă, anul va fi bogat. Dacă plouă de Sfântul Gheorghe, se va face grâul.  

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Gheorghe 2024? 

Ziua praznicului este însoțită și de câteva interdicții, care spun astfel: 

  • De Sfântul Gheorghe sunt interzise treburile casnice și nu se lucrează la câmp; 
  • Pe 23 aprilie nu se coasă și nu se tricotează. De asemenea, este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria; 
  • Nu se dă nimic cu împrumut în această zi, ca să nu se lege farmecele de tine; 
  • În ziua praznicului nu ai voie să te cerți cu nimeni. Dacă cineva îți poartă dușmănie, este de datoria ta să te împaci cu persoana respectivă.  

Vezi și: Mesaje de Sfântul Gheorghe. Urări, felicitări și SMS-uri pentru sărbătoriți

Rugăciune către Sfântul Gheorghe

”Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! 

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii. 

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești. 

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului. 

De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin!”.