Serghei Lavrov, declaraţii despre un război al Rusiei în Europa. „Nu ne dorim asta, dar atrag atenţia”

Beatrice Dumitru 11.05.2022, 16:51
Serghei Lavrov, declaraţii despre un război al Rusiei în Europa. „Nu ne dorim asta, dar atrag atenţia”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost în vizită în Oman, unde s-a întâlnit cu omologul său Badr Albusaidi. Acesta a vorbit despre intenția Uniunii Europene de a pune embargou pe petrolul rusesc, dar și despre perspectiva unui război în Europa, după ce s-a spus că Vladimir Putin pare hotărît să extindă conflictul dincolo de Donbas.

Ce spune Serghei Lavrov despre un război în Europa

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu vrea război în Europa, dar că țările occidentale sunt dornice să vadă Rusia învinsă în campania sa militară din Ucraina, care a intrat în a treia lună, iar Rusia nu a reușit să-și îndeplinească niciun obiectiv.

Serghei Lavrov pare să se refere la comentarii precum cele ale secretarului american al Apărării Lloyd Austin, care a spus luna trecută că Washingtonul vrea „să vadă Rusia slăbită în măsura în care nu poate face genul de lucruri pe care le-a făcut când a invadat Ucraina”.

Serghei Lavrov, declaraţii despre un război al Rusiei în Europa. „Nu ne dorim asta, dar atrag atenţia”
Trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Dacă sunteți îngrijorați de perspectiva războiului în Europa, nu vrem deloc asta. Dar vă atrag atenția asupra faptului că Occidentul este cel care spune constant și persistent că în această situație, este necesar să fie învinsă Rusia. Trageți propriile concluzii”, a spus Serghei Lavrov la o conferință de presă la Muscat, după diacuții cu omologul său din Oman, Badr Albusaidi, citat de Reuters.

NATO, vinovat pentru invadarea Ucrainei

Serghei Lavrov a mai făcut aluzie la pericolul unui război pe scară largă, chiar și unul nuclear, retorică pe care președintele american Joe Biden a numit-o „iresponsabilă”.

Rusia a încercat în repetate rânduri să justifice invadarea Ucrainei ca pe o luptă împotriva neonaziştilor ucraineni şi a extinderii NATO în Europa de Est, forţe care, conform Kremlinului, reprezintă o ameninţare existenţială.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că Rusia urmărește îndeaproape orice poate afecta configurația NATO la granițele sale, ca răspuns la vizita prfemierului britanic Boris Johnson în Suedia și Finlanda. Cele două state urmează să ia decizii luna aceasta cu privire la cererea de aderare la alianța militară occidentală.

În Oman, ministrul rus de externe a făcut referire și la faptul că Uniunea Europeană ia în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc și a spus că Moscova are destui cumpărători pentru resursele sale energetice.

Avem destui cumpărători ai resurselor noastre energetice. Vom lucra cu ei și vom lăsa Occidentul să le plătească mult mai mult decât a plătit Federației Ruse și să explicăm populației sale de ce ar trebui să devină mai sărace”, a spus el.

Rusia a reușit să-și dubleze veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE, în primele două luni de la declanșarea războiului, pe 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...