Senatorul PSD care vrea să creeze paradisuri fiscale în România

Ciprian Ioana 05.03.2019, 13:47
Senatorul PSD care vrea să creeze paradisuri fiscale în România

Un proiect de lege controversat a trecut deja de Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Inițiator este senatorul PSD Șerban Nicolae.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil unei propuneri legislative care prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenuri ca insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente. Cu alte cuvinte, cine își deschide restaurante sau cazinouri pe insula Belina, spre exemplu, sau în Delta Dunării va fi scutit de impozitele pe teren. Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocurilor de bingo desfăşurate în săli de joc.

Taxele şi impozitele locale pentru construcţiile şi activităţile economice de pe aceste terenuri se vor putea reduce cu 50%.

Proiectul, adoptat de Senat în 2017, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Opoziția va ataca legea la CCR

Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, a susţinut că legea este una „cu dedicaţie” şi a anunţat că USR o va ataca la Curtea Constituţională.

„Se creează tot felul de paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, spre exemplu pentru cei care au pus mâna pe Insula Belina sau pentru cei care au interese de a dezvolta afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicaţie propusă de Şerban Nicolae pentru clienţii lor pesedişti şi nu numai. Este foarte grav ceea ce se întâmplă, o să o atacăm la Curtea Constituţională, pentru că am identificat motive de neconstituţionalitate”.

Stelian Ion, deputat USR

Deputatul mai arată că e absolut nedrept pentru ceilalţi comercianţi din România care vor avea, în modul acesta, o concurenţă neloială  din partea celor care au asemenea zone în proprietate sau în folosinţă: insule sau alte asemenea formaţiuni.

Deputatul arată că se pot crea şi prin intervenţia umană astfel de insule, insuliţe sau prundişuri, ceea ce înseamnă, în opinia sa, că prin intervenţia umană se pot crea paradisuri fiscale în România.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe