Semnificație Rusalii. Tradiții, obiceiuri și superstiții 

Ana Anitoiu 09.06.2022, 17:48
Semnificație Rusalii. Tradiții, obiceiuri și superstiții 

Semnificație Rusalii, cum a apărut această sărbătoare și care sunt tradițiile de care este bine să ții cont. Rusaliile sau Cincizecimea ori Pogorârea Duhului Sfânt peste sfinții apostoli se numără printre cele mai vechi sărbători ale creștinătății. Anul acesta, pică pe 12 și 13 iunie, prilej cu care românii se pot alege cu o minivacanță. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții sunt legate de acest eveniment.

Semnificația Rusaliilor. Ce se sărbătorește

Duhul Sfânt s-ar fi pogorât peste Sfinţii Apostoli în chip de limbi de foc, într-o dimineață de duminică, în ziua Cincizecimii. Aceștia s-ar fi aflat împreună, în foişorul Cinei de Taină, de pe muntele Sion, și ar fi primit darul de a vorbi limbile fiecărui ascultător cărora le-ar fi vorbit ulterior despre Dumnezeu.

După Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii ar fi mers să predice în toare părțile lumii, începând de la Ierusalim. Semnificaţia acestei sărbători numită și Cincizecime constă în faptul că de acum Duhul Sfânt intră în istorie.

Însă, în credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor, numite în popor și „Iele” sau „zâne rele”, care după ce au petrecut Paștile cu cei vii refuză să se mai întoarcă în lumea lor. Cuvântul „Rusalii” le reprezintă pe fiicele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Semnificatie Rusalii. Traditii, obiceiuri si superstitii
Ramurile de tei, folosite de Rusalii

Semnificație Rusalii. Obiceiul Călușarilor

Există o superstiție conform căreia Rusaliile ar sta pe lângă izvoare. Prin cântecele lor, acestea le-ar putea lua mințile oamenilor și i-ar putea îmbolnăvi. Mai exact, cei care le-ar vedea pe iele ar intra într-o transă ce poate fi vindecată doar cu dansul călușarilor.

Acest obicei de Rusalii este foarte vechi și este cunoscut în special în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Generațiile trecute credeau că bolnavii se pot face bine de Cincizecime, după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste ei.

Alte superstiții de Rusalii

În zona Olteniei se obișnuiește ca grupuri de câte şapte-opt căluşari să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, usturoi, pelin apă şi sare. O altă superstiție este aceea că dacă de Rusalii este vreme frumoasă, atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

În unele sate din România, oamenii cred că de Rusalii nu este bine să meargă la câmp, ca să nu-i prindă și să nu-i pedepsească ielele. În plus, oamenii se feresc să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, ca să nu se întâlnească cu spiritele rele. Mai mult, aceștia evită să se certe, ca să nu fie „luați de Rusalii”.

Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri

Printre tradițiile și obiceiurile de Rusalii se numără împodobirea caselor și gospodăriilor cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, cu scopul de a alunga bolile și răul. Teiul este un simbol special la Cincizecime, deoarece se crede că el ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele. În unele zone ale țării, tinerii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun lângă icoane.

De asemenea, nu doar ramurile de tei, ci și cele de soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc în unele zone ale țării ca leacuri. Conform tradiției populare, plantele ar avea puteri vindecătoare numai până la Sânziene.

Totodată, în unele zone ale țării, femeile ung ușile cu usturoi, de Rusalii, ca să-și păzească locuințele de rele și ghinion pentru tot restul anului. Altă metodă de alungare a spiritelor rele ar fi gălăfia sau pocniturile cu ramuri de tei.

Un alt obicei de Rusalii, practicat în Ardeal, este „udatul nevestelor”. Mai exact, femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase pentru tot restul anului.

Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, dar și în alte țări: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...