Semnal de alarmă pentru persoanele care folosesc site-uri de întâlniri online. Pot rămâne fără bani, în apropierea Valentine’s Day

Ana Anitoiu 09.02.2022, 15:09
Semnal de alarmă pentru persoanele care folosesc site-uri de întâlniri online. Pot rămâne fără bani, în apropierea Valentine’s Day

Specialiştii Kaspersky au tras un semnal de alarmă pentru persoanele care folosesc site-uri de întâlniri online. Aceștia au explicat cum pot rămâne utilizatorii fără bani și cum se pot trezi cu o altă surpriză neplăcută, mai ales în apropierea Zilei Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, când se înregistrează o intensificare a atacurilor digitale.

Cum le pot fi furați banii persoanelor care folosesc site-uri de întâlniri online

Conform specialiștilor Kaspersky, an de an, escrocheriile digitale se intensifică în preajma Zilei Îndrăgostiților, sărbătorită pe 14 februarie. Infractorii cibernetici au început să trimită e-mailuri în numele unor femei în căutare de parteneri.

„Schema implică e-mailuri care includ un link către o pagină de phishing care imită un profil de pe un site de dating şi le cere oamenilor să completeze un formular cu preferinţele lor personale legate de un viitor partener. În cele din urmă, utilizatorului i se cere să-şi adauge informaţiile bancare.

Astfel, victima ajunge să piardă date şi bani şi nici nu are şansa de a cunoaşte oameni noi. Un exemplu de e-mail ce include un link de tip phishing”, au transmis reprezentanţii Kaspersky.

Semnal de alarma pentru persoanele care folosesc site-uri de intalniri online
Cum pot cadea victime ale infractorilor cibernetici utilizatorii site-urilor de intalniri online

Cu ce altă surpriză neplăcută se pot trezi utilizatorii site-urilor de întâlniri online

De asemenea, conform reprezentanților Kaspersky, utilizatorii site-urilor de întâlniri online se pot trezi cu o altă surpriză neplăcută în preajma Zilei Îndrăgostiților, dar și în restul anului. Mai exact, hackerii le pot colecta și expune public datele personale, într-un atac ce se numește „doxing”.

„Cantitatea de informaţii pe care o împărtăşim online este în creştere, iar acest lucru este valabil mai ales în ceea ce priveşte întâlnirile online – întrucât căutarea dragostei necesită anumite confesiuni despre viaţa personală pentru a stabili o conexiune emoţională.

Amploarea acestui schimb de informaţii a făcut ca unii utilizatori să devină victime ale atacurilor digitale, cum ar fi doxing – colectarea şi expunerea publică, online, a datelor personale. În zilele premergătoare Valentine’s Day 2022, Kaspersky raportează o intensificare a escrocheriilor legate de acest subiect şi încurajează utilizatorii aplicaţiilor şi site-urilor de dating online să-şi protejeze datele şi să-şi asigure confidenţialitatea digitală”, au mai transmis experții.

Măsuri pentru protejarea utilizatorilor site-urilor de întâlniri online

Conform unui studiu realizat de Kaspersky, cele mai populare aplicații de dating au luat măsuri pentru protejarea utilizatorilor. De exemplu, au introdus versiuni plătite ce le permit oamenilor să-şi specifice manual locaţia sau să-și estompeze fotografiile.

În general, multe aplicații de dating le cer utilizatorilor să-și înregistreze conturile prin intermediul reţelelor sociale pe care le folosesc, cum ar fi Facebook. Acest lucru face ca „doxerilor” să le fie mai ușor să găsească mai multe informații despre victimele lor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...