Șeful STS a demisionat, după scandalul crimei din Caracal, dar nu pentru că se simte vinovat. Care e motivul

Stefan Daniel 29.07.2019, 12:10
Șeful STS a demisionat, după scandalul crimei din Caracal, dar nu pentru că se simte vinovat. Care e motivul

Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și-a dat demisia luni, 29 iulie, după iscarea scandalului monstru după crima din Caracal. Acest nu și-a dat, însă demisia pentru că s-ar simți vinovat. Motivul este cu totul altul și, practic, este o măsură care nu impresionează pe nimeni și ai putea spune că e degeaba.

Șeful STS, Ionel Vasilca, și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă. Acesta nu a renunțat la funcție pentru că s-ar simți vinovat, ci pentru a salva prestigiul instituției pe care a reprezentat-o. De fapt, comunicatul prezintă că „demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției, nu ca urmare a existenței celei mai mici umbre de vinovăție”.

De ce a demisionat șeful STS

Redau mai jos comunicatul de presă integral, în care a fost informată demisia șefului STS:

„Doresc să vă informez că, începând cu data de 29 iulie 2019, am înaintat Președintelui României demisia mea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției.

General-locotenent ing. Ionel-Sorinel Vasilca”

STS, acuzată de incompetență de români, după ce nu a împiedicat crima din Caracal

Serviciul de Telecomunicații Speciale și-a făurit din nou o reputație proastă și este un lucru extrem de grav, pentru că oamenii și-au pierdut, în acest moment, încrederea și speranța în instituțiile statului care ar trebui să le garanteze dreptul constituțional la viață.

În cadrul instituțiilor care ar fi trebuit să salveze viața Alexandrei, care a sunat la 112, există mai mulți vinovați, iar aceștia sunt acuzați de neglijență în serviciu, în spațiul public. Instituții ca STS, Poliția, Jandarmeria, etc. sunt supuse în acest moment unui măcel mediatic și în cadrul opiniei publice.

Situația este extrem de gravă pentru că în acest context, infractorii și criminalii au câștig de cauză. Când cetățenii își pierd încrederea și speranța în aceste instituții, aceștia devin și mai vulnerabili.

Mai mult decât atât, demisiile care se dau în aceste zile sunt mai degrabă jignitoare. Până și acestea sunt oferite cu o anumită notă de aroganță din partea celor care sunt plătiți cu salarii imense ca să-ți asigure dreptul la viață.

Urmăriți Impact.ro și pe